20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Uspješna poslovna godina Turističke organizacije Tivta

Tivat- foto S.L.

Turistička organizacija  Tivat ostvarila je tokom 2021. godine ukupan prihod u iznosu od 646.909 eura, dok su na drugoj strani ostvareni ukupni rashodi u iznosu od 373.420 eura. U odnosu na 2020.g. ostvaren je rast u prihodima od 88%.

Konstatovano je to na posljednjoj sjednici Skupštine Turističke organizacije Tivta (TOT) koja je analizirala bilanse ove kompanije.

Kako je istaknuto,  tokom 2021. godine ostvareno je ukupno 626.291 eur namjenskih prihoda (boravišna i turistička taksa, članski doprinos) što je duplo više nego 2020.g, a 17% manje u odnosu na turistički do sada rekordnu 2019.godinu.

Danica Banjević, direktorica TO Tivat, predstavila je izvještaj o radu i finansijski izvještaj TO Tivat za 2021. Skupština je jednoglasno usvojila materijale i konstatovala da je TO Tivat lani, uprkos brojnim ograničenjima aktivnosti realizovala kvalitetno i u mogućem obimu shodno situaciji na tržištima, što je doprinijelo kvalitetnoj promociji destinacije i boljem međunarodnom imidžu. Banjević je istakla da je prethodna godina bila pandemijska, ali i godina umjerenog oporavka, te da je TO Tivat realizovali nekoliko ključnih aktivnosti koje će u narednim godinama biti dobra osnova za oporavak od posljedica krize i koje će doprinijeti daljem razvoju ponude grada. Te aktivnosti se odnose na nastavak procesa održivog upravljanja destinacijom kroz „Awarding and Certification Program” u okviru Green Destinations, rad na diverzifikaciji turističkog proizvoda, podsticanje oporavka prometa kroz promociju Tivta putem digitalnih platformi i online kampanji.

Shodno Zakonu o boravišnoj taksi TO Tivat je na kraju godine rezervisala iznos od 53.388 eura (10% sredstava boravišne takse iz 2020 i 2021.) za projekte valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara. Zbog nemogućnosti formiranja komisije od strane Skupštine Opštine Tivat lani nije realizovano raspisivanje javnog poziva te se planira raspisivanje istog tokom ove godine Razlika između ostvarenih rashoda, rezervisanih sredstava za valorizaciju kulturne baštine i prihoda je pozitivno poslovanje TOTA u 2021. u iznosu od 220.101 eura.

Pozitivan poslovni rezultat koji je ostvaren lani je olakšao pripremu sezone 2022. obzirom na činjenicu da TO Tivat početkom godine, kada se realizuje i najveći dio promotivnih aktivnosti, gotovo da ne ostvaruje značajniji prihod po osnovu taksi. Delegati Skupštine su upoznati i sa izvještajem eksterne revizije koji je dao pozitivno mišljenje na finansijske iskaze TO Tivat.

Predsjednik Skupštine TO Tivat, gtradonačečnik Željko Komnenović, osvrnuo se na ostvarene rezultate i obavijestio delegate o aktivnostima koje se realizuju u susret ljetnjoj turističkoj sezoni 2022.

Tivat je kako je istakao,  tokom prethodne godine bio dobitnik četiri međunarodna priznanja i to: Green Destinations Story Award 2021, u okviru međunarodnog sajma turizma ITB u Berlinu, gdje je Tivat proglašen za pobjednika u kategoriji „Priroda i ekoturizam” za priču o dobroj praksi: Restauracija prirodnih vrijednosti kroz upravljanje Posebnim rezervatom prirode „Tivatska solila”, zatim TOP 100 Destination Sustainability Stories 2021 za projekat „TransformaTivat”, kao primjerom dobre prakse. Da je Tivat na dobrom putu razvoja MICE turističkog proizvoda svjedoči činjenica da je uvršten i u top 10 najboljih kongresnih (MTLG) destinacija u 2021. godini u kategoriji M. A selo Gornja Lastva je odabrano u kategoriji za „Program unapređenja” inicijative „Best Tourism Villages/Najbolja sela u turizmu” od strane Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO).

Te aktivnosti rezultirale su da TO Tivat bude dobitnik i treće nagrade na konkursu „Inovacije za oporavak turizma” za projekat Green Destinations od strane Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

POBOLJŠALA SE I POSJETA TURISTA NAKON KORONAKRIZE

Tivat – foto S.L.

Kada je riječ o statističkim pokazateljima, kao i u cijeloj Crbnoj Gori, prople godine je i u Tivtu zabilježen je oporavak turističkog prometa u odnosu na 2020. U periodu predsezone nije bilo značajnijeg turističkog prometa dok je period glavne turističke sezone 2021. obilježila posjeta velikog broja turista.

Na osnovu podataka Uprave za statistiku za dbvanaest mjeseci 2021. u Tivtu je ostvareno 108.950 dolazaka turista (190% više u odnosu na uporedni period 2020.) i 1.021.287 noćenja (191% više u odnosu na uporedni period 2020.). U poređenju sa rekordnom 2019. godinom ostvareno je 32% manje dolazaka i 12% manje noćenja.

Najveće učešće u ukupno ostvarenim noćenjima stranih turista u 2021. u Tivtu su imali turisti sa tržišta Srbije, Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Hrvatske, a zatim slijede Turska, SAD i Albanija.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije