19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Velika očekivanja u Istri od božićnih blagdana

Istra — Pazin_Ograde_konoba foto TZ Istra

Naša turistička odredišta mnogo očekuju od skorih blagdana. U Istri ni sada nisu prazni hoteli, pa i neki kampovi koji su i nakon sezone ostali otvoreni. Na poluotoku su trenutačno najbrojniji kongresni gosti i sportaši.

U Istri se očekuje za blagdane očekuje oko 40 tisuća gostiju, nešto malo više nego lani, rekla je za Dnevnik Senka Mošnja.

Na pitanje ima li slobodnih kreveta Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija, kazao je za HRT kako još uvijek mjesta ima.

– Mi u ovom trenutku bilježimo velik broj gostiju, ali i razne oblike smještaja, tako da očekujemo i veći broj gostiju, govori.

Žgomba naglašava kako je interes za rezervacije velik. Ističe kako je potrošnja jako dobra.

– Gosti koji sada dolaze nemaju isti motiv kao ljeti. Činjenica je da se ovdje jako puno vodi računa o gastro ponudi, kulturnoj ponudi te ponudi izleta. Gosti su spremni potrošiti za kvalitetu, naglasio je Žgomba.

Dodaje dio gostiju koji se očekuju su domaći gosti.

– Interes Hrvata za putovanja je velik, a za skijanje je veći i za 20 posto nego lani, rekao je Žgomba.

Ovogodišnjoj, za Istru, najboljoj turističkoj godini pridonijeli su i nikad uspješniji izvansezonski mjeseci. I ovih su dana u Medulinu sportske skupine na pripremama, među njima i mladi nogometaši.

– Uvjeti su stvarno odlični, tereni su dobri, klincima je super, uživaju i stvarno puno dobrih komentara, naglašava Josip Zekić, trener, Zagrebački nogometni savez.

Taman kad sportaši odu, dolaze blagdanski gosti.

– Za Novu godinu hotel je već popunjen, gosti su nam pretežno s talijanskog i austrijskog tržišta, a nešto imamo i lokalnih, rekao je Frano Perković, direktor hotela Belvedere, AHG.

Mnogi će blagdane dočekati i u nekom od 6 kampova koji su otvoreni cijele godine, poput ovog u Funtani kod Poreča.

– Rezervacija ima, za Novu godinu smo popunjeni kompletno, imamo i program novogodišnji u smislu da imamo cabare show, mini disco za djecu i tombolu, bit će za sve ponešto, naglašava Federica Ukušić, direktorica kampa Polidor, Funtana.

Neki su gosti u kamp već stigli, a neki ondje borave veći dio godine. Imaju sve što im treba, od restorana do wellnessa. Ljepše je vrijeme nego u njihovim zemljama, a uštede i na režijama kod kuće, kaže nam Ana iz Austrije.

– Isplati nam se biti ovdje, a i namirnice su jeftinije. Doduše, plaćamo smještaj pa smo otprilike na istom, rekla je Ana.

Svi ti gosti posjećuju i obližnje gradove u kojima se već osjeća blagdansko ozračje. Kućice u Rovinju zakupljivale su se, doznajemo, po simboličnoj cijeni, pa nema kave skuplje od jednog eura ni hot doga za više od 4 eura.

– Vrlo sam zadovoljan prodajom, evo kako je krenulo, nismo mislili da će biti tako, ali evo iznenadili su nas i sugrađani i svi, govori Sebastian Guši, ugostitelj iz Rovinja.

Ugodno će se iznenaditi i blagdanski turisti za koje će biti otvorena 4 velika hotela, uglavnom s 5 zvjezdica.

– Booking za Novu godinu ide jako dobro, očekujemo da ćemo biti popunjeni, ove godine nastavili smo s prošlogodišnjom temom Adventa “Božić s mora”, naglašava David Flam, direktor marketinga Maistre.

U Istri će za blagdane raditi 50-ak hotela. Najveći dio njih neće se zatvarati ni poslije fešta.

Najčitanije