17 C
Kotor

Slušaj online radio

Velikim defileom završen 22. Internacionalni ljetnji kotorski karneval (Foto, Video)

Svi na fešte: Kotor i ovog ljeta potvrdio da je pravi karnevalski grad



Kotor je i ovog ljeta povrdio da je pravi karnevalski grad. U povorci od 19 karnevalskih grupa prethodne tri noći šetale su sve generacije koje su, pod sloganom „Svi na fešte“, sinoć obilježile završetak 22. Internacionalnog karnevala koji je okupio karnevalske grupe iz Srbije, Sjeverne Makedonije , Bolivije, Italije i brojnih drugih. Od tradicije se ne odustaje, pa organizatori podsjećaju da kotorski karneval traje više od 500 godina.

„U povorci su uglavnom roditelji i njihova djeca. To je ono što nas čini sretnima. To je ono što čini kotorski karneval, to je ono što je garanacija da se ovaj karneval neće ugasiti i da se ovih 500 i nešto godina iza nas neće nikako ugasiti. Mi smo trenutno tu kao organizatori, ali se vrlo brzo nadam da će ova djeca preuzeti organizaciju i raditi ovo mnogo bolje, nego što smo mi radili“, poručio je Vasilija Bajrović iz Nevladinog udruženja Fešta.

Velika podrška i pokrovitelji karnevala su i ove godine Opština Kotor i Turistička organizacija Kotor. U TO Kotor poručuju da je riječ o manifestaciji koja se čeka cijele godine i koja je jedna od najznačajnijih u gradu.

„Manifestacija privlači mnogo gostiju iz gradova u okruženju, stanovnike tih gradova i one koji u Kotoru ljetuju. I ove godine je sjajno organizovano. Interesantno je, veselo, upravo onako kako treba da izgleda ljetnji karneval“, istakao je direktor TO Kotor Jovan Ristić.

Najveći dio tereta, ukazuje Ristić, nosi NVU Fešta. Komplikovano je i zahtjevno, ali je Ristić uvjeren da tom udruženju organizacija karnevala pričinjava veliko zadovoljstvo. Da je tako, potvrđuje Vasilija Bajrović iz NVU Fešta.

„Važna je ova raskoš, ove karnevalske grupe koje su činile da karnevalski Kotor bude ono što jeste. Te grupe su svojim kreacijama, ponašanjem, koreografijama, učinile da Kotor još jednom bude pravi karnevalski grad i da svi koji su bili dio karnevala osjete našu tradiciju i karnevalsku nit“, naglasio je Bajrović.

Internacionalni ljetnji kotorski karneval

Predstavnici karnevalske grupe iz Bolivije kažu da su već dolazili u Kotor, te da se uvijek lijepo dočekani u ovom gradu, u kojem provedu nezaboravne trenutke. U svojim plavim,svjetlucavim kostimima prošetali su rivom predstavljajući njihov tradicionalni ples.Brojni gosti i lokalno stanovništvo bodrili su maškare i uživali u inovativnim kreacijama.Posjetilac iz Srbije kazao je da često ljetuje u Kotoru te da uvijek gleda da je to u vrijeme karnevala, koji daje posebnu čar njihovom ljetovanju.

Ovogodišnji karneval u Kotoru trajao je od 1. do 3. avgusta. Otvoren je na Trgu od oružja koncertom popularnog hrvatskog muzičara Gorana Karana. Prethodnih večeri povorku, koja je šetala Starim gradom, i one koji su uživali u tom prizoru, zabavljala je grupa Cubalkanika.

Najčitanije