25 C
Kotor

Slušaj online radio

Veliko ulaganje: 5 milijardi eura za vjetroelektrane u Baltičkom moru

Veliko ulaganje: 5 milijardi eura za vjetroelektrane u Baltičkom moru
vjetroelektrana

Poljska razvojna banka objavila je da će zemlja pokrenuti program vrijedan gotovo 5 milijardi eura (5,46 milijardi dolara) za financiranje izgradnje vjetroelektrana na moru u Baltičkom moru.

Ugovori o financiranju vjetroelektrana na moru mogu se sklopiti do 31. kolovoza 2026. godine, a maksimalni rok otplate kredita je do 2053. godine.

“Vjetroenergija na moru bit će važan element energetskog miksa naše zemlje. Imamo milijarde eura za njezin razvoj. Iskoristit ćemo ovu priliku za skok u razvoju poljskog gospodarstva zajedno s poslovnim sektorom i osigurati energetsku sigurnost za milijune naših građana,” izjavio je Jacek Bartmiński, zamjenik ministra državne imovine Poljske.

Prema istraživanju BGK, izgradnja vjetroelektrana pozitivno će utjecati na razvoj tržišta rada, stvarajući do 100.000 novih radnih mjesta.

Kada je riječ o najistaknutijim ciljevima u sektoru vjetroenergije na moru, poljski državni energetski div PGE, zajedno s Orstedom, te rafinerija Orlen u suradnji s Northland Powerom, planiraju do 2030. godine izgraditi 5,9 GW kapaciteta vjetroelektrana na moru u Poljskoj, piše Splash247.

Najčitanije