31.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vikend pod napadima: Hutisti projektilima pogodili dva broda u Adenskom zaljevu

Brod koji su pogodili Huti

Prema izvještaju portala Splash247.com, tokom vikenda više brodova pogođeno je projektilima u odvojenim incidentima uz obalu Jemena.

U subotu je teretni brod Noorderney, koji plovi pod zastavom Antigve i Barbude, pogođen projektilom 83 nautičke milje jugoistočno od Adena. Projektil je izazvao požar na brodu, koji je kasnije ugašen.

Istog dana, u drugom incidentu, MSC-ov kontejnerski brod Tavvishi kapaciteta 5.400 TEU pogođen je 70 nautičkih milja jugozapadno od Adena, što je rezultiralo požarom na brodu.

Treći napad projektilom prijavljen je u nedjelju. Napad je također rezultirao pogotkom, prema UKMTO-u, ali nije bilo ozlijeđenih među posadom, a brod nastavlja plovidbu prema svojoj sljedećoj luci. Incident se dogodio oko 90 nautičkih milja jugozapadno od Adena, blizu Džibutija. Kasno u nedjelju, UKMTO je identificirao brod uključen u ovaj napad kao Nordeney – drugi napad na isti brod u dva dana, piše The Maritime Executive.

Srećom, u nijednom od tri incidenta nije bilo žrtava. Također, dva broda su bila meta napada u petak, ali nisu pogođena.

Ovi napadi dio su šire kampanje Hutista iz Jemena, koji su u posljednjih sedam mjeseci ciljali više od 100 brodova kao podršku Hamasovom tekućem sukobu s Izraelom.

Napadi na komercijalne brodove predstavljaju ozbiljan sigurnosni rizik za pomorsku industriju u regiji, te dodatno naglašavaju potrebu za pojačanim mjerama zaštite i sigurnosti plovila koja prolaze kroz ova područja. Pomorske vlasti i operateri brodova pozvani su na povećani oprez i suradnju kako bi se smanjio rizik od daljnjih napada.

Najčitanije