18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Violončelista Željko Ivović na koncertu Festivala gudača u Perastu

Violončelista Željko Ivović na koncertu Festivala gudača u Perastu
Plakat Ivović F.gudača

Nastavljajući sa održavanjem programa XV Festivala gudača- Perast 2024, organizatori iz NVO ,,Bocche di Cattaro“ najavljuju koncert violončeliste Željka Ivovića, koji će nastupiti u nedjelju, 18.avgusta u 20 sati u crkvi Sv. Nikole u Perastu. Ivovićev program kompletno je posvećen djelima Johana Sebastijana Baha.

Željko Ivović je zaposlen je u Školi za muzičke talente u Ćupriji kao profesor violončela, orkestra, čitanja s lista i kamerne muzike. Bio je član BGO orkestra ’’Dušan Skovran’’ , „Banjalučke filharmonije“ i festivalskog orkestra „KotorArt“, čiji je bio vođa sekcije violončela, od 2014. do 2016. godine.  Trenutno je član„Vojvođanskog simfonijskog orkestra“ iz Novog Sada, Povremeno nastupa kao honorarni član sa „Beogradskom filharmonijom” i „Crnogorskim simfonijskim” orkestrom. Od 2011. godine član je gudačkog kvarteta „IL Belpaese“, a od 2017. godine sarađuje i nastupa u duu sa violinistom Igorom Vasiljevićem. Od 2024. godine je član kamernog ansambla „Boka“.

Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Relje Ćetkovića, Srđana Sretenovića i Dejana Božića, kod koga je 2006. godine i diplomirao, kao i na ’’Universität  für Musik und darstellende Kunst Graz – Oberschützen’’ u Austriji, postdiplomske studije u klasi profesora Tobijasa Štosijeka (Tobias Stosiek).

-Ovogodišnje izdanje Festivala gudača je planirano u nekoliko segmenata a poseban događaj, na samom početku  je koncert  proslavljenog violiniste Romana Simovića. Pored brojnih koncerata umjetničke muzike planirane su radionice za sve profile gudača, edukativni programi, debate, predavanja i ostali prateći sadržaji.

Manifestacija ima međunarodni karakter promotivno edukativnog tipa. Sa lokalnom zajednicom je povezan na način predstavljanja originalnih koncepcija i promociji umjetničke muzike visokog kvaliteta. Poštujući kulturno naslijeđe i unaprijeđujući ukupnu kulturnu i trističku ponudu Perasta, Kotora i Boke kotorske u cjelini, Festival gudača nastavlja da širi svoje aktivnosti kroz saradnju sa brojnim organizacijama, pojedincima i asocijacijama, stoji u najavi Marine Dulović, predsjednice NVO ,,Bocche di Cattaro“ i umjetnoičke ditrektorke Festivala.

Pokrovitelji Festivala gudača Perast 2024 su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor, Kotorska biskupija, prijatelji i sponzori.

Najčitanije