24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Više od 500 posjetilaca uživalo u “Noći tvrđava“ na Forte Mare

Jedinstveni ambijent drevnih zidina, srednjevjekovna trpeza, vitezovi i izložba starih zanata bili su recept za putovanje kroz vrijeme u kojem je sinoć uživao veliki broj Novljana i turista, zahvaljujući manifestaciji “Noć tvrđava” koju je hercegnovska Javna ustanova kulture “Herceg-fest” organizovala na tvrđavi Forte Mare.

Posjetioci svih generacija, među kojima brojni stranci, imali su priliku da probaju jela koja se spremaju vijekovima, i to pripremljena na otvorenoj vatri koja je dala dodatni pečat srednjevjekovnoj atmosferi. Tokom više od četiri sata besplatnog programa prisutni su uživali u ukusnim zalogajima koje je pripremao Dragan Petrović iz “Gastro tima” i u druženju uz prigodnu muziku, a posebnu pažnju, naročito onih najmlađih, privukli su članovi novskog viteškog društva “Vitezovi Svetog Stefana” i dame obučene u srednjevjekovne kostime.

Više od 500 posjetilaca koji su, prema procjenama organizatora, sinoć prošli tvrđavom Forte Mare dovoljan su argument da drugu novsku “Noć tvrđava” proglasimo uspješnom, ali i da zaključimo da su građani i gosti Herceg Novog prepoznali atraktivnost i potencijal ove manifestacije čiji cilj je afirmacija i promocija novske kulturne baštine, sa posebnim akcentom na fortifikaciono naslijeđe.

“Želim da istaknem da je ovo manifestacija koja povezuje region, tačnije održava se u šest zemalja regiona na 45 različitih fortifikacija. Cilj je da podignemo svijest građana, da se vidi gdje živimo, kakvu kulturnu baštinu imamo”, kazala je Biljana Belušević u ime organizatora, Javne ustanove kulture “Herceg-fest”.

Noć Tvrđava Forte Mare

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da Herceg Novi drugu godinu zaredom učestvuje u kulturno-turističkoj manifestaciji koja se održava na utvrđenjima i doprinosi valorizaciji baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Kako je objasnila, u “Noći tvrđava”  učestvuju gradovi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke, Rumunije i Crne Gore: “Dogovor je bio da u 20 sati na svih 45 lokaliteta krenemo sa manifestacijom i na taj način se povežemo, da budemo jači i da jačim korakom idemo naprijed”.

Jedan od organizatora, Danilo Babović, istakao je da je inicijator ove manifestacije novska Javna ustanova kulture “Herceg fest” na čelu sa direktoricom Tatjanom Ateljević, te zahvalio “Gastro timu” koji je i ove godine bio zadužen za gastronomsku ponudu na tvrđavi, kao i “Vitezovima Svetog Stefana”.

“Ovaj događaj smo prošle godine prvi put radili i dopao se i nama, i građanima i naročito strancima, tako da smo ove godine na vrijeme počeli da razmišljamo o organizaciji”, kazao je Babović, te iskazao zadovoljstvo odzivom turista i izrazio očekivanje da će program “Noći tvrđava” u narednim godinama biti još bogatiji.

Noć Tvrđava Forte Mare

“Noć tvrđava” je prvi put održana 2022. godine na području Crne Gore, Hvatske i Bosne i Hercegovine kao rezultat zajedničkog projekta prekogranične saradnje „Fortitude”, a uključivanjem još tri zemlje ove godine je iz regionalnog prerasla u evropski događaj. Organizacijom “Noći tvrđava” kao prekogranične kulturne manifestacije gradovi-partneri žele da pošalju poruku da su ponosni na svoju kulturnu baštinu, te da će nastaviti da rade na tome da je adekvatno zaštite i afirmišu.

Najčitanije