16 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada Crne Gore donijela Odluku o stavljanju pod preventivnu zaštitu lokalitete Sopot i Dražin vrt

Savalia savaglia – koral – foto Wikispecies

Vlada Crne Gore je na posljednjoj sjednici, održanoj 30. jula, donijela Odluku o stavljanju pod preventivnu zaštitu lokalitete Sopot i Dražin vrt u Bokokotorskom zalivu.

Glavni razlog zbog kojeg su ti lokaliteti, kao posebni rezervati prirode, stavljeni pod preventivnu zaštitu je izuzetna vrijednost biodiverziteta, a posebno koraligene zajednice vrste Savalia savaglia Bertolini (Zlatni koral) koje su izložene značajnom antropogenom pritisku.

Prema rezultatima projekta GEF Adriatic, lokaliteti Sopot i Dražin vrt na kojima su kolonije vrste Savalia savaglia (Zlatni koral) konstatovane u najvećoj brojnosti, predstavljaju reprezentativna staništa vrste na području Mediterana, koja se zbog svoje jedinstvenosti, rijetkosti i ugroženosti svrstavaju u posebne rezervate prirode.

Istraživanja vrste Savalia savaglia Bertoloni u Crnoj Gori pokazala su njeno prisustvo samo u Bokokotorskom zalivu, kada je utvrđeno nešto manje od 1.000 kolonija Zlatnog korala, što je dvostruko više od svih poznatih kolonija ove vrste u čitavom Mediteranu. Najveće populacije su zabilježene na lokalitetima Sopot i Dražin Vrt. Osim ova dva lokaliteta, znatno manja brojnost populacija je konstatovana kod rta Sv. Nedjelja, zatim kod ostrva Sv. Đorđe, i u široj zoni Strpa ka Lipcima.

Lokaliteti se nalaze u Bokokotorskom zalivu i pripadaju Opštini Kotor: Sopot pripada MZ Risan, dok se Dražin vrt nalazi u sklopu MZ Perast.

Preventivna zaštita ovih lokaliteta rezultat je saradnje između nacionalnih institucija. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma finalizovalo je Predlog odluke, Stručnu analizu o potrebi preventivne zaštite morskih lokaliteta Sopot i Dražin vrt izradila je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Institutom za biologiju mora, koji je takođe ukazao na značaj zaštite ovih lokaliteta i radio na prikupljanju podataka, uz podršku projekta GEF Adriatic. Na inicijativu Instituta za biologiju mora, Opština Kotor je pokrenula postupak stavljanja ovih lokaliteta pod preventivnu zaštitu. Značajno je pomenuti i podršku koju je pružilo JPMD kroz finansiranje čišćenja ovih lokaliteta od čvrstog otpada i ograđivanja i obilježavanja lokaliteta.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, u saradnji s pomenutim institucijama, NVO i civilnim sektorom predano radi na uspostavljanju potrebne zaštite prirodnih vrijednosti i obezbjeđivanju efikasnog upravljanja ovim lokalitetima u obalnom području Crne Gore.

Ovo je još jedna u nizu aktivnosti kojima potvrđujemo opredjeljenje Crne Gore da se održivo razvija kao ekološka zemlja.

Podsjetimo, podaci o stanju ovih koralnih zajednica, prvi put su dobijeni u 2019. godini u okviru projekta GEF Adriatic koji je sprovelo Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mediteranski akcioni plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Na osnovu podataka dobijenih kroz ovaj projekat, pokrenuta je inicijativa kod nadležnih institucija za zaštitu staništa kolonija Zlatnog korala (lat. Savalia savaglia), na lokalitetima Dražin vrt i Sopot u Bokokotorskom zalivu.

Najčitanije