20 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada mijenja tivatski Odbor povjerenika?

Odor povjerenika Tivat

Vlada Crne Gore, odnosno koalicija DPS-URA-SNP–SDP-manjinske stranke koju je čine, krenula je u proces smjenjivanja aktuelne lokalne izvršne vlasti administracije tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (Narod Pobjeđuje).

Naime, kako nezvanično saznajemo Ministarstvo javne uprave je prošle nedjelje pokrenulo inicijativu za imenovanje novog Odbora povjerenika koji u Tivtu u njenim funkcijama, mijenja početkom marta raspušteni idbornički saziv Skupštine Opštine Tivat. To tijelo koje je imenovala bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića trenutno čini pet predstavnika: tri građana Tivta i po jedan predstavnik Ministarstva finansija, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja.

Namjera Vlade premijera Dritana Abazovića i političkih konstituenata koji je čine, je da aktuelni Odbor povjerenika zamijene novim koji će imati sedam članova: po jednog predstavnika Ministarstva finansija, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Generalnog sekretarijata Vlade, dva predstavnika Kabineta predsjednika Vlade i dva predstavnika lokalne samouprave. Na taj način potpuno će se promijeniti “odnos snaga” u Odboru i predstavnici zvanične Podgorice “preuzeti” i lokalnu zakonodavnu vlast u Tivtu. To bi građanskom pokretu URA i njegivim političkim partnerima iz DPS, SDP, SNP i manjinskih stranaka omogućilo da smijene aktuelnu izvršnu vlast u Tivtu koju vrši koalicija građanskih listi NP-BF-GB.

Aktuelni Odbor povjerenika je inače, već usvojio najbitnija akta za redovno funcionisanje lokalne vlasti u Tivtu do izbora koji bi se trebali održati 23.oktobra: budžet za 2022. i godišnji Izvještaj gradinačelnika o ostvarivanju funkcija lokalne uprave. Stoga je naprasna izmjena sastava i imenovanje novog Odbora povjerenika, jedini put da aktuelna politička većina sa državnog nivoa, potencijalno napravi puč i u Tivtu i pred izbore, preuzme kontrolu nad tim gradom.

Aktuelni Odbor povjerenika “nije išao niz dlaku” administraciji gradončelnika Komnenovića jer nije usvojio nekoliko njenih predloga, ali je redovnim sjednicama i usvajanjem bitnih odluka za redovno funkcionisanje grada, omogućio Komenoviću i njegovim saradnicima koji jedini imaju izborni legitimitet sa izbora 30.avgusta 2020. da redovno obavljaju svoj posao i vode grad.

Imali smo uvid u akt Kabineta predsjednika Vlade i Generalnog sekretarijata Vlade kojim oni kao svoje predstavnike u novom Odboru povjerenika Opštine Tivat, predlažu Igora Jovovića, Gorana Sindika i Jelenu Krivokapić.

Očekujemo odgovor MJU na pitanja o zvaničnim razlozima za izmjenu Odbora povjerenika Opštine Tivat, te posebno o pravnom osnovu za to, budući da važeći Zakon o lokalnoj samoupravi ne daje migućnosti Vladi da naknadno mijenja već imenovani i funkcionalni Odbor povjerenika koji mijenja lokalni parlament do izbora njegovog novog saziva od građana na biralištima.

Trenutno je inače, u toku redovna sjednica Odbora povjerenika na čijem je dnevnim redu 12 tačaka koje se odnose većinim na donošenje odluka o izgradnji više lokalnih objekata od opšteg interesa.

Najčitanije