16 C
Kotor

Slušaj online radio

Vučić najavio oštre mjere vezano za oružje, pretrese i sankcije

Aleksandar Vučić – foto HINA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u nedjelju, poslije dva masovna ubojstva u zemlji, smanjenje i do 90 posto legalno izdanog oružja i naglasio da od ponedjeljka vrijedi jednomjesečni poziv MUP-a građanima da, bez posljedica, predaju nelegalno oružje i streljivo.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u srijedu 3. svibnja 13-godišnji učenik ubio je iz očeva pištolja osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio još šestero učenika i nastavnicu, a samo dan kasnije 21-godišnji mladić hicima iz automatskog oružja i pištolja usmrtio je osmero, a ranio još 14 osoba u tri sela na području beogradske općine Mladenovac.

Strašna je tragedija i ogromna tuga koju osjećaju obitelji i svi u našoj zemlji, rekao je Aleksandar Vučić u večernjem dnevniku RTS-a, uz ocjenu da država iz tih velikih tragedija treba izići ujedinjena i pokušati neke probleme drugačije riješiti.

On je, izrazivši sućut obiteljima ubijenih učenika u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i žrtava u mladenovačkim selima, rekao da se “ne zaboravljajući nikad žrtve i tragedije, ne slaveći počinitelje već tu anđeosku djecu i ljude koje su zločinci pobili”, treba razmišljati na koji način spriječiti i izbjeći da se “takve stvari ikada više dogode”.

“Oštre mjere koje temeljno mijenjaju društvo” 

Naglasio je da je država predvidjela “oštre mjere koje temeljno mijenjaju društvo”, podsjetivši da od ponedjeljka vrijedi poziv Ministarstva unutarnjih poslova svim građanima da, bez ikakvih posljedica, predaju oružje i streljivo koje protuzakonito posjeduju.

Nakon roka od mjesec dana, uslijedit će pretresi po kućama i stanovima i oštre sankcije, pri čemu se neće uvažavati niti tolerirati nikakva objašnjenja i razlozi za posjedovanje nelegalnog oružja.

 ’90-postotno smanjenje legalnog oružja’

– Druga mjera je drastično, 90-postotno smanjenje legalnog oružja, prije svega kratkih cijevi, naglasio je predsjednik Srbije, objasnivši kako se to ne odnosi na lovačko oružje i da se ubojstva najčešće počine pištoljima.

U Srbiji se, prema podacima nacionalne asocijacije za oružje, u privatnom posjedu drži više od 900.000 komada raznog naoružanja – od pištolja do lovačkog oružja, objavili su ranije mediji u povodu tragične pucnjave u školi.

Prema podacima iz istraživanja švicarskog istraživačkog projekta Small Arms Survey iz 2018. godine, procjene su da se Srbija, uz Crnu Goru, nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju oružja na 100 stanovnika. Istraživanje pokazuje da je na prvom mjestu SAD s oko 390 milijuna komada oružja. Na drugom mjestu je Jemen.

Najčitanije