24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Vujović: Muzeji omogućavaju javnosti da se poveže sa svojom prošlošću i razumije njen uticaj na sadašnjost i budućnost

Foto Pomorski muzej CG

“Muzeji za obrazovanje i istraživanje”, naziv je panel diskusije koja je u organizaciji Ministarstva kulture i  medija Crne Gore i Javne ustanove Pomorski muzej Crne Gore Kotor održana juče u palati Grgurina u Kotoru.

Događaj je organizovan povodom Međunarodnog dana muzeja, a panelisti su bili direktori nacionalnih muzeja.

Duskisuju je otvorila dr Tamara Vujović, ministarka kulture i medija Crne Gore, istakavši promijenjenu ulogu muzeja kao centara za edukaciju i istraživanja.

“Kroz različite izložbe i događaje, muzeji omogućavaju javnosti da se poveže sa svojom prošlošću i razumije njen uticaj na sadašnjost i budućnost. Ova manifestacija nije samo proslava muzeja kao institucija, već i proslava kulture i istorije koje oni čuvaju” – ocjenjuje Vujović.

Foto Pomorski muzej CG

Isticanjem važnosti muzeja, navodi, podstičemo zajednice na aktivno učešće u očuvanju kulturnog nasljeđa i edukaciju budućih generacija.

“Zadaci jedne institucije su da omogući dublje razumijevanje prisustva artefakata prošlosti, njihovog značaja, korelacije njihove svrhe i uloge, kao i definicije i vrijednosti. Muzeji su tu da usklade lijepo i dobro, da povežu društvo sa pojedincem, da moralne vrijednosti utkaju u opšte znanje i ponašanje pojedinca u svijetu, da podstaknu maštu svima kojima je namijenjena. Zato slobodno možemo reći da su muzeji istinsko sredstvo unifikacije društva” – ističe Vujović.

Inkluzivnost je, kaže, jedan od principa modernih muzeja. “To podrazumijeva aktivno uključivanje marginalizovanih grupa, stvaranje sadržaja koji je pristupačan OSI, promovisanje međukulturnog dijaloga. Inkluzivni muzeji doprinose boljoj socijalnoj koheziji, smanjujući predsrasude i podstičući razumijevanje i poštovanje među različitim zajednicama” – napominje Vujović.

Foto Pomorski muzej CG

Rad na razvoju muzeja i ulaganje u modernizaciju muzejskih postavki, edukaciju stručnog kadra i unapređenje infrastrukture, navodi, omogućava da bolje služimo svojoj zajednici.

Panelisti su bili: mr Maja Uskoković, direktorka Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor, Jakša Ćalasan, direktor Narodnog muzeja Crne Gore, dr Natalija Čađenović, direktorka Prirodnjačkog muzeja i dr Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti.

Panelisti su, između ostalog, govorili o tome kako i koliko muzeji daju rezultate, kako da posjetioci izađu bogatiji iz prostora muzeja, koliko pažnje današnji gledalac posvećuje onome što vidi, te koliko poruka i znanja može da ponese iz muzeja.

Direktori nacionalnih muzeja su govorili o izazovima u radu i vizijama institucija koje predstavljaju.

Događaju su prisustvovali: Prjedsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić prisustvovao je danas panel diskusiji pod nazivomglavna administratorka Opštine Kotor Marina Bjelja, dr Anastazija Miranović, predsjednica Crnogorskog nacionalnog komiteta ICOM, direktorka OJU “Muzeji” Kotor Dušica Ivetić i ostali predstavnici muzeologije u Crnoj Gori.

Najčitanije