10 C
Kotor

Slušaj online radio

Zemljotres u Zagrebu – Šteta velika, dijete teško povrijeđeno

U 6 sati i 20 minuta jak potres zatresao je Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju. Magnituda potresa bila je stupnjeva 5,3 Richterove ljestvice. Velika je materijalna šteta – padali su dimnjaci, dijelovi fasada. Građane je jaka trešnja probudila u rano nedjeljno jutro, a trajala je 10-tak sekundi.

Petnaestogodišnje dijete teško je potvrđeno prenose mediji.

Prema saopštenju iz službe odnosa s javnošću PU Zagrebačke potvrdili su da imaju dosta dojava o oštećenjima objekata i sve raspoložive policijske snage su na terenu.

Građani su u strahu masovno izašli na ulice, na kojima su imali i šta da vide – odlomljene komade fasada, popadale crjepove, a ponegde i potpuno urušene zidove, navodi “Jutarnji list”.

Na pojedinim lokacijama gromade su padale na parkirane automobile. Oštećenje je pretrpela i Zagrebačka katedrala na kojoj se vrh jednog tornja urušio.

Građani javljaju da su im u stanovima padale police, razni predmeti, lusteri… U nekim djelovima grada nestalo je struje i vode. Neposredno nakon prvog potresa širom Zagreba mogle su se čuti sirene raznih interventnih službi.

Ivančić: Potres je bio magnitude 5,5, nakon snažnog dolaze naknadni

Zagreb zemljotres 22. mart 2020. foto Hina

Jutrošnji potres bio je magnitude 5,5 po Richteru nakon kojeg su uslijedila još dva jača, a nakon snažnog najčešće dolazi niz naknadnih koji se ne mogu predvidjeti, kazala je u nedjelju voditeljica seizmološke službe Ines Ivančić.

„Jutrošnji potres malo iza 6 sati bio je magnitude 5,5 po Richetru s epicentrom kod Markuševca i Čučerja. Nakon tog potresa dogodila su se dva jača koja su se osjetila vrlo snažno u Zagrebu u okolici, jedan magnitude 5 a jedan jedan magnitude 3,7”, izvijestila je Ivančić nakon sastanka državnog vrha.

Poručila je da se nakon jednog snažnog potresa najčešće događa niz naknadnih potresa kod kojih se ne može predvidjeti hoće li se i kada dogoditi.

„Strah od možda jačeg naknadnog potresa je prisutan u svima nama, međutim oni se zaista ne mogu predvidjeti, kada i hoće li se opće dogoditi jači od prvog potresa”, kazala je Ivančić dodavši da se naknadni jači potres može dogoditi brzo ili za 20 dana.

Naknadnim potresima energija se raspodijeli na puno manjih potresa ali predvidjeti zaista ne možemo ništa, zaključila je.

Najčitanije