24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zapalio se brod kod Haitija: Vudu ritual doveo do smrti najmanje 40 migranata

Zapalio se brod kod Haitija: Vudu ritual doveo do smrti najmanje 40 migranata
Brod požar – Foto: Youtube screenshot

Najmanje 40 migranata izgubilo je živote kada se brod na kojem su plovili zapalio u blizini obale Haitija, a svjedoci su izjavili da je tragediju izazvao vudu ritual.

Prema izvještajima, požar je izbio kada je jedan od putnika zapalio svijeću za izvođenje vudu ceremonije, unatoč prisutnosti benzina na brodu. Glasnogovornik prijevozne kompanije izjavio je za AFP da se incident dogodio upravo zbog ovog rituala. Vudu obrede ponekad prakticiraju migranti u nadi da će dobiti zaštitu tijekom putovanja i izbjeći obalnu stražu.

Brod je prevozio više od 80 ljudi, a putovanje je započelo u Labadie na sjevernom Haitiju, s ciljem dolaska na otoke Turks i Caicos, udaljene 250 kilometara. Haićanska obalna straža uspjela je spasiti 41 migranta, kojima je pružena pomoć od strane Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Jedanaest osoba je prebačeno u bolnicu na liječenje, uključujući i one s teškim opeklinama.

Sedam ozlijeđenih osoba nalazi se u teškom stanju, rekao je Arold Jean, glasnogovornik haićanske policije u odjelu Nord. Požar je, prema njegovim riječima, bio praćen eksplozijom.

Istraga se nastavlja s ciljem pronalaženja drugih preživjelih, kao i identifikacije i razbijanja mreža koje organiziraju tajna putovanja, piše Slobodna Dalmacija.

Najčitanije