22 C
Kotor

Slušaj online radio

Zapjevale klape ispo’ volta Katedrale Sv. Tripuna

“Postojimo i radimo i zbog naše publike koja voli i želi da čuje klape, pa i zbog mladih generacija koje nisu imale prilike, a treba da ih čuju, jer ipak su klape dio našeg kulturnog identiteta i našeg nasleđa”, kaže Violeta Petrović.

Muzički program pod nazivom „Piva klapa ispo volta“, koji je osmišljen povodom desetogodišnjice djelovanja klape “Maris”, okupio je u petak 20. septembra na Pjaci Svetog Tripuna mnoge vokalne izvođače iz Tivta, Herceg Novog i Kotora, koji se niz godina bave klapskim pjevanjem, te brojne ljubitelje „a capella“ pjevanja, koji su uživali u pjesmama mediteranskog senzibiliteta.

Stranci su takođe jako lijepo prihvatili pjevanje uživo, raskošni buket raznobojnih glasova, praćenih tu i tamo nježnim, pitkim zvucima mandoline, gitare i flaute, s obzirom da je ova vrsta višeglasnog sazvučja, karakteristična za Boku, Dalmaciju, za njih nešto novo, neobično i vrlo interesantno.

Nastupile su klape iz Tivta: “Bellezza”, osnovana 2012. godine, “Jadran”, koja u kontinuitetu djeluje od 1973. godine, zatim klapa “Castel Nuovo” iz Herceg Novog, osnovana 1921.godine, koja je nakon dužeg prekida obnovljena 2006. godine i učesnica je festivala u Opuzenu, Omišu, Kaštelu, Braču, kao i u Perastu. Svoj debitantski nastup imala je vokalno-instrumentalna klapa “Gašler”, osnovana januara 2023. godine. Specijalni gosti bili su mlađani članovi hrvatske klape „Ivo Lozica“ iz Lumbarde sa Korčule, pobjednici Omiškog festivala. Svi učesnici/učesnice programa na kraju su ispo’ volta Katedrale Sv. Tripuna, zajedno sa publikom zapjevali uglas poznate refrene pjesama „Oči boje lavande“ i „Zasjaće palaci“. Veče je organizovano u želji da se njeguje tradicija klapskog pjevanja kao vrijednog dijela naše kulturne baštine.

Klape pjevale zajedno

Jedno mjesto u duši i za naše pjesme

-Sve se nekako divno sklopilo. Na tim skalama smo počeli da pjevamo davnih dana kad smo bili mala dječica, kad smo se bezbrižno igrali na ovoj pjaci – to je nekako simbolično, pa se nekako spontano povezalo sa tim našim jubilejom koji je za nas jako važan. Govori o nekoj postojanosti, o posvećenosti, o ljubavi, o kontinuitetu koji nije lako postići, S obzirom da se jako malo čuju klape po Kotoru, u samom Starom gradu, nekako je spontano došla ideja da se to malo oživi i zbog nas, klapa koje postojimo i radimo i zbog naše publike koja voli i želi da čuje klape, pa i zbog mladih generacija koje nisu imale prilike, a treba da ih čuju, jer ipak su klape dio našeg kulturnog identiteta i našeg nasleđa. To treba da njegujemo u nekom dijelu naše duše, bez obzira što od muzike, koje sve žanrove slušamo, ipak moramo imati to jedno mjesto i za to nešto naše, kazala je za BN Violeta Petrović, voditeljica klape „Maris“.

Članice klape su soprani Milica Zdravković, Mladenka Radonjić, alti Meri Smodlaka i Stanka Marković, dok Violeta Petrović po potrebi, vezano za aranžmane, pjeva drugi sopran ili prvi alt.

Klapa „Ivo Lozica“ u ovom sastavu prvi put nastupa pred kotorskom publikom, ali ranije su njeni članovi ponaosob dolazili u Kotor, Tivat, Perast sa nekim drugim sastavima.

-Crna Gora nam nije strana, meni je svaki put divno biti tu, čak sam i Novu godinu dočekao na Trgu od oružja uz nastup Severine, tako da se svagda rado vraćam. Publika je divno odreagirala na naše pjesme, vidim da su ljudi na nogama otraga stajali i slušali. Aplauz je zaista bio divan, nemjerljiv, možda jedan od najvećih što smo ikada dobili, kaže ispred klape bas Ante Nobilo za BN.

Klapa „Ivo Lozica“ djeluje u Lumbardi u sklopu istoimene udruge, koju čine narodna glazba, folklorna sekcija i klapa.

-Lumbarda ima tisuću i dvjesto stanovnika, a u tom društvu djeluje 120 ljudi, svaka deseta osoba daje svoj doprinos kulturi na neki način, bilo plešući u folkloru, svirajući u narodnom orkestru ili pjevajući u klapi. Imamo prostora za nastavak nekih kulturnih suradnji u budućnosti, ako se „kockice poslože“, bilo bi divno, poručuje Ante.

Organizator ovog klapskog hepeninga je klapa „Maris“, uz podršku Kulturnog centra „Nikola Đurković“, Turističke organizacije, Opštine Kotor i Kotorske biskupije.

Program su vodili Karolina Radulović i Ranko Borozan.

/M.D.P./

Najčitanije