25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zar je malo – 182. godišnjica Gradske muzike Kotor proslavljena na dostojanstven način

Gradska muzika Kotor u nedjelju je, na pjaci Svetog Tripuna, održala Ljetnji Koncert i proslavila 182 godina od osnivanja i kontinuirane gradnje, promocije kulture i muzike grada Kotora, od davne 1842. godine, pa do danas, jedan je od simbola grada čije ime nosi.

Pod dirigentskom palicom Daria Krivokapića, publika je uživala u raznovrsnom programu,  kompozicija klasične, savremene muzike i popularnih koračnica.

Gradska muzika Kotor – foto Krsto Vulović

Gosti koncerta bile su ženske klape Bisernice Boke i Incanto.

Bez učešća Gradske muzike Kotor ni danas se ne može zamisliti ni jedna značajnija manifestacija u gradu

Dokumenta nam govore da je čvrste temelje za razvoj kotorskog duvačkog orkestra postavila grupa uglednih građana Kotora još 20. maja 1842. godine, kada je Opštini Kotor i njenom tadašnjem predsjedniku Marku Paskvaliju podnijela pismeni predlog za osnivanje orkestra, izradila nacrt Pravilnika o osnivanju “Građanske glazbe grada Kotora”, kako se taj prvi orkestar zvao, i postala prva uprava tog novog muzičkog tijela.

Gradska muzika Kotor – foto Krsto Vulović

Pravilnikom koji je usvojen 15. juna 1842. godine obuhvaćeni su svi elementi njegovog života i rada, prvenstveno problem školovanja mladih muzičara, pri čemu je osnovno načelo bilo da Orkestar sam pruži muzičko obrazovanje svojim članovima, da se izdržava od vlastitih prihoda i da o disciplini vodi računa posebna Komisija kao najveći upravni, nadzorni i disciplinski organ zajedno sa dirigentom.

Gradska muzika Kotor – foto Krsto Vulović

Orkestar danas, tokom godine, tradicionalno organizuje dva koncerta i to Novogodišnji (kraj decembra) i ljetnji (početak jula). Nastupa na svim manifestacijama u gradu, naročito sa Bokeljskom mornaricom kad igra “Kolo Svetog Tripuna”, a česti su nastupi po Crnoj Gori.

Repertoar orkestra su kako klasična djela, tako moderne i zabavne kompozicije.

Najčitanije