30.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen 23. Međunarodni festival klapa u Perastu – dječije i omladinske klape nada za budućnost festivala

23. Festival klapa Perast – foto PR Centar

Dodjelom nagrada za klape u muškoj konkurenciji- klapi  “Podvorje” iz Kaštel Šućurca za prvo mjesto, klapi “Ricordo” iz Blata na Korčuli  za osvojeno drugo i klapi “Delmati” iz Solina, završen je 23. Međunarodni festival klapa (MFK) u Perastu, koji je održan od 14. do 16. juna.

Najuzbudljivije i najsadržajnije je bilo drugo veče kada su nastupile dječije i mješovite klape.  Prvo mjesto u kategoriji starijih dječijih klapa osvojila je klapa “Luč,” drugo mjesto “Arija”iz Kotora, a na trećem je “Anderba Kantories” iz Nikšića. U kategoriji mlađih dječijih klapa, prvo mjesto osvojila je klapa “Maestral” iz Splita, koja je dobila i nagradu za najboljeg debitanta, drugo mjesto ja zauzela klapa “Nonet” iz Tivta, a treće “Canticum Angelorum” iz Zagreba. Nagrade publike dobile su klape “Arija” iz Kotora i “Štiglići” iz Podgorice.

Foto klapa “Žrnovica”

U kategoriji mješovitih klapa prvo mjesto stručnog žirija osvojila je klapa “Žrnovica” iz Žrnovnice, a klapa “Camerton” iz Podgorice osvojila je drugo mjesto i takođe Nagradu publike.

Prvo mjesto u kategoriji ženskih klapa kao i Nagrada publike pripali su klapi “Divna” iz Trpnja sa poluotoka Pelješac, drugo mjesto osvojila je klapa “Alata” iz Podgorice, a treće klapa “Lira” iz Trebižata, Čapljina.

23. Festival klapa Perast – foto PR Centar

Mješovita klapa “Kumpanija” iz Vela luke je održala koncert na kraju programa.

Međunaroni festival klapa je otvorio Jovan Ristić, direktor Turističke organizacije. Predsjednica NVO Međunarodni festival klapa Perast Tina Braić Ugrinić potsjetlia je na lik i djelo prof. dr Zlate Marjanović, etnomuzkološkinja koja je dala značajan doprinos  muzikološkom razvoju MFKP. Predsjednik stučnog žirija Janes Vlaščić je sa radošću konstatovao da je nakon 23 godine Festivala iznjedrio devet dječijih i omladinskih klapa, čime je MFKP postao “rasadnik” klapskog pjevanja i pjevača. “Znači da smo pravo sjeme posadili”, zaključio je Vlašić.

Festival su podržali Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i brojni sponzori.

Najčitanije