21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen projekat “Crna Gora i Austrija: snaga muzike”

Sa koncerta u Tivtu

Sjajnu atmosferu stvorili su srijedu veče na gradskoj rivi i šetalištu Pine orkestri Gardijske čete Vojske Crne Gore i Vojne muzike pokrajine Gornja Austrija koji su ovdje nastupili u sklopu projekta “Crna Gora i Austrija: snaga muzike”.

Projekat je realizovan u okviru festivala “ Kotor Art Don Brankovi dani muzike”, na inicijativu Ambasade Austrije u Crnoj Gori, a uz podršku Ministarstva odbrane Crne Gore.

Kombinovani orkestar koji je činilo šezdesetak vojnih muzičara iz Crne Gore i Austrije, održao je koncerte u Kotoru, na Cetinju i Podgorici, dok je njihov zajednički nastup preksinoć u Tivtu bio završni pa su mu prisustvovali i predstanici Ministartva odbrane i Generalštaba VCG, ambasade Austrije sa ambasadorom Karlom Mihaelom  Milerom na čelu, vojni ataše Ausrije u Crnoj Gori pukovnik Kristijan Smutek i gradonačelnik Tivta Željko Komnenović.

Dobrodošlicu gostima poželjelo je Glazbeno-prosvjetno društvo “Tivat” koja je dvije vojne mutzike predvodilo u defileu ulicama Tivta do gradske rive gdje je održan zajednički nastup dviju vojnih muzika pod dirigentskim palicama njihovih kapelnika – Mila Belevića iz VCG i Gernota Hajdgera iz Vojske Austrije. Na oduševljenje brojne publike, limeni orkestri su stvorili  sjajnu atmosferu na Pinama, interpretirajući poznate vojne koračnice, polke, ali i brojne kompozicije popularne muzike. Pri tome su austrijski vojni muzičari napravili i pravi manji scenski spektakl, demonstrirajući nevjerovatnu vještinu svojih bubnjara i trubača koji su svirali i tokom svojevrsnih gimnastičkih i žonglerskih egzibicija. Burno pozdravljeni od publike, vojni muzičari Crne Gore i Austrije ovaj efektan koncert okončali su zajedničkom interpretacijom možda i najpoznatije vojne koračnice na svijetu – čuvenog Štrausovog “Radetzky Marscha”. Pri tome je čast da diriguje vojnim orkestrima dobila kapelnica Gradske muzike Tivat – profesorica Nevila Klakor.

Sa koncerta u Tivtu

Nastup u Tivtu bio je posljednji za Vojnu muziku pokrajine Gornja Asutrija u njenom dosadašnjem sastavu jer je osam njenih članova preksinoć ovdje sviralo posljendni put, budući da im u petakj kada će se već vratiti u Austriju, ističe služenje jednogodišnjeg vojnog roka. Tim povodom Tivćani i turisti koji su se okupili na gradskoj rivi, bili su u prilici da svjeoče specifičnom vojnom ceremonijalu oproštaja austrijskog vojnog orkestra i njegovog dirigenta sa dosadašnjim njegovim članovima.  Okupljene je u ime Ministarstva odbrane Austrije pozdravio austrijski vojni ataše u Crnoj Gori, poukovnik Kristijan Smutek koji je izrazio oduševljenje zajedničkim koncertima održanim prethodnih dana i uručio je simboličlne poklone svima koji su zaslužni za njihovu organizaciju, na čelu sa kapetanom bojnog broda Darkom Vukovićem iz Ministarstva odbrane Crne Gore i potukovnikom Radivojem Radovićem iz Generalštaba VCG.

Zadovoljstvo koncertom i projektom “Crna Gora i Austrija: snaga muzike” izrazio je i austrijski ambasador Kar Mihael Muler.

“Obje države imaju bogatu muzičku tradiciju, a mi sarađujemo u mnogim sferama kada su u pitanju naše vojske, kao što su gorska služba spašavanja,  službe portage I spašavanja. Stoga smo razmišljali- zašto ne muzika, zašto ne kultura i umjetnost. Veoma smo zadovoljni, saradnja je uspostavljena i projekat je uspješno realizovan. Orkestri dviju vojski dali su nam odličan primjer saradnje. Zaista je impresivno kako su se uklopili i možemo reći, postali kao braća i sestre u samo šest dana, donijevši nam zajednički fantastičan muzički ugođaj na svim svojim nastupima.”- istakao je austrijski dilomata.

Za ambasadora Mulera posebno otkrovenje bila je činjenica koju je saznao u Givtu da ovdašnja Gradska muzika koja je osnovana 1909. za vrijeme austrougarske uprave nad Bokom, ima duboke korene u vojnoj mzuci 91.puka austro-ugarske vojske koji je tada bazirao u Tivtu.

“Bio sam veoma dirnut danas kada sam to saznao. Siguran sam da ima puno sjećanja i anegdota iz tog vremena. Meni lično je taj podatak učinio da se na neki način ovdje osjećan kod kuće. Lijepo je znati da imamo tako dugu tradiciju saradnje na polju muzike. Osjeto sam se doma. Ali ja se generalno u Crnoj Gori osjećam kao kod kuće. Crna Gora je fantastična zemlja sa srdačnim ljudima. U svim smo gradovima imali divnu publiku, koja je podržavala zajednički orkestar, aplaudirala i uključivala se u kreiranje atmosfere,”- istakao je austrijski ambasador dodajući daje Tivat po njegovom mišljenju, divan grad i da mu posebnu prednost daje to što je ima puno stanovnika različitih nacija i stranih turista iz svih krajeva svijeta, pa je Tivat danas veoma internacionalna i kosmopolitska sredina.

Izvor:S.L.

Najčitanije