17 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena 44. Južnodalmatinska regata, učestvovali i jedriličari iz Boke

Popularna ljetna regata, koja se tradicionalno održava prvog vikenda avgusta, 44. Južnodalmatinska regata krstaša, održana je protekle sedmice u organizaciji JK “Orsan“ iz Dubrovnika, koji je ove godine proslavio 90 godina postojanja.

Regata svake godine okupi 40-tak domaćih i stranih posada kako regatnih, tako i porodičnih krstaša. Povijest Južnodalmatinske regate počela se pisati 1981. godine.
Na ovogodišnjoj regati su učestvovali i jedriličari iz Boke Kotorske.
Juznodalmatinska 44. – foto JK Orsan – regate.com.hr
Regata se tradicionalno jedri tri dana za redom (u tri etape) i pokriva regiju Južne Dalmacije, od Orebića na Pelješcu, otoka Korčule i Mljeta, priobalnog mjesto Slano. Svaka etapa jedrenja je krunisana druženjem i večerom na obali u drugom mjestu, dok je završna svečanost krunisana dodjelom nagrada u Dubrovniku.
Ove godine, Boka Kotorska je imala tri učesnika na regati, kapetana Nikšu Truša iz Kotora, sa svojom jedrilicom ‘Chita’ (model Amon, dužine 9.4 metara) koja se plasirala je na 4. mjestu u relevantnim grupama. Društvo kako u navigaciji tako i u regati su mu pravili Frano Tripović i Anton Luković iz JK Delfin Tivat.
SY Chita SY – foto JK Orsan – regate.com.hr
U regati je učestvovala i jedrilica ‘Bokeljka’ iz Rijeke (model J 92S dužine 9.1 metara), u vlasništvu kapetana Nika Vuksanovića, koja je osvojila 1. mjesto u svojoj Open grupi.

Inače, regata se jedri u dvije kategorije: Open – otvorenoj kategoriji gdje su svi brodovi ravnopravni. Prvo mjesto u Open kategoriji uzima brod sa najbržim vremenom ulaska u cilj u svim sabranim etapama jedrenja.

Druga kategoria je ‘ORC’ gdije se brodovi koji posjeduju ORC sertifikat klasifikuju i boduju po pravilima Evropskog jedriličarskog šampionata, uračunavajući veličine to jest dužine jedrilica, njihovu težinu, površinu jedara, sa ili bez unutrašnjeg motora, kao i mnogi drugi faktori, stvarajući time ravnopravnije uslove jedrenja za sve učesnike, bez obzira na tip ili godište plovila.

SY Bokeljka – foto JK Orsan – regate.com.hr

Jedrilice iz obije kategorije su dalje razvrstane u manje grupe po dužini broda (LOA – Length over all). Zasebno se dodijeljuje i nagrada sa prelaznim peharom za brod sa najbržim vremenom jedrenja, van prethodno pomenutih kategorija i grupa.

Južnodalmatinska regata je jedna od najpoznatijih ljetnjih regata ovog dijela Jadrana, i njen broj učesnika se krećao i do preko 60 ranijih godina. Na regati je ove godine učestvovalo oko 35 brodova najrazličitijih modela, veličina ali i posada.

Neke od prvoplasiranih jedrilica na ovoj regati su učestvovale na ovogodišnjoj i prošlogodišnjoj regati Fašinadi u Boki Kotorskoj, podstičući time razvoj krstaškog jedrenja i na prostoru Crne Gore. Poseban pomen medju njima zaslužuju jedrilice ujedno sačinjene prvenstveno od perspektivnih mladih posada: SY (Sailing Yacht – jedrilica) Stravaganza – model Stravaganza 42 vrlo unikatnog dizajna kao i performansi, kao i SY Dubrovnik – model Enavigo 38, kojom je jedrila striktno vrlo mlada ekipa momaka i djevojaka iz Dubrovnika.

/Anto Luković/

Najčitanije