17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Završnica 15. Festivala gudača – Kamerna muzika u Crkvi Sv. Duha

Završnica 15. Festivala gudača – Kamerna muzika u Crkvi Sv. Duha
Festival gudača – Kamerni ansambl

Završnica 15. Festivala gudača u znaku jubileja: 150 godina od rođenja ruskog kompozitora, dirigenta i kontrabasiste Sergeja Kusevickog i vijek od objavljivanja djela „Quintet in G minor, op 39 (1924) for Oboe, Clarinet, Violin, Viola and Double Bass“ Segeja Prokofjeva



Koncertom kamerne muzike u kome su nastupili članovi kvinteta Vujadin Krivokapić, violina, Uroš Lapčević, viola, Zoran Zakrajšek, kontrabas, Nadica Ristić Simović, oboa i Petar Garić, klarinet, te pijanista Bojan Martinović, završen je XV Festival gudača u Perastu/Kotoru. Koncert je omaž ruskom kompozitoru, dirigentu i kontrabasisti Sergeju Kusevickom (1874-1951), jer je ove godine 150 godina od njegovog rođenja, a posebnost koncerta je crnogorska premijerna izvedba djela „Quintet in G minor, op 39 (1924) for Oboe, Clarinet, Violin, Viola and Double Bass“ Segeja Prokofjeva, koji je ovo djelo napisao prije 100 godina. U znaku ovih jubileja publika u Crkvi Sv. Duha uživala je u divnim sazvučjima gudačkih i duvačkih instrumenata.

Čuveni ruski kontrabasista, dirigent i kompozitor Sergej Kusevicki, koji je emigrirao u Ameriku, gdje je osnovao Tangelvud Festival, bio je mentor Leonarda Bernštajna, a njegov stipendista bio je i Seiđi Ozava, napisao je jedan od najljepših koncerata i četiri vrlo lijepa komada, od kojih je tri izveo Zakrajšek („Chanson Triste op.2“, „Valse miniature op.1, No2“ i „Andante“ op.1, No1“, sve za kontrabas i klavir). Ova tri komada Zakrajšek i Martinović su prije 15-ak dana izveli i na sceni festivala Budva Grad teatar. Prisutni u Crkvi Sv. Duha su uživali i u pitkoj „Romansi Humoreski, op.2 za obou i klavir“ Karla Nilsena (Ristić Simović- Martinović).

v

-Bio nam je gušt da u Kotoru obilježimo jubilej rođenja Kusevickog i prvi put u Crnoj Gori izvedemo Prokofjev „Kvintet“, 100 godina nakon što je to djelo napisano, Nije tipično za ovaj festival da nastupaju i duvači, prvi put ovi vrsni muzičari i solisti u orkestru nastupaju sa nama, a pogodile su se ove godišnjice, što je prelijepi povod za koncert. Nadam se prilici da sa ovim divnim programom nastupimo još negdje u Crnoj Gori. Planiramo snimanje CD-a sa odabranim kompozicijama Kusevickog i Rahmanjinova uz podršku Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, kazao je za BN Zoran Zakrajšek, koji je sa Martinovićem prije par godina ovdje održao resital.

Nadica Ristić Simović je prva oboa u Crnogorskom simfonijskom orkestru i muzički pedagog u Tivtu, Podgorici i Skoplju, Petar Garić, prvi klarinet CSO, angažovan je na Muzičkoj akademiji Cetinje, Vujadin Krivokapić je redovni profesor na studijskom odsjeku Gudači MA Cetinje, Uroš Lapčević je vođa sekcije viola u CSO, a Zoran Zakrajšek vodi sekciju kontrabasista u CSO i predavač je na Muzičkoj akademiji Cetinje, sve vrhunski umjetnici, koji su na sceni zablistali briljantnom interpretacijom „Kvintet“a, koji su pripremili specijalno za ovu priliku. Zakrajšek kaže da je godinama „lobirao“ kolege iz sekcije duvača CSO- Nadicu Ristić Simović, oboa i Petra Garića, klarinet, upravo za „Quintet u G-molu“ Sergeja Prokofjeva, jer oni su muziciraju stalno na sceni, a muzika je fantastična i izuzetno zahtjevna za izvođače. Uživao je u radosti zajedničkog muziciranja, jer kao kontrabasista u kamernom ansamblu ima više mogućnosti za sopstveni izvođački pečat.

Festival gudača 2024.

– Fenomanalan je osjećaj zajedničkog muziciranja, ovo je bio svojevrsni dijalog duvača i gudača. Kao kontrabasista sam prvenstveno orkestarski muzičar, većina nas u svijetu u naboljem slučaju radi u orkestru, jer to je nešto čemu svi teže da rade. Malo prostora za kontrabasiste ima na akademijama. Ovakvi ansambli su jedna lijepa „otskočna daska“ za kamerno muziciranje, za upoznavanje sa kolegama- vi čujete u orkestru fraze koje određene grupa instrumenata proizvodi, a ovdje, u kamernoj muzici je to mnogo intenzivnije i naravno, imate svoj lični pečat, koji u orkestru ne možete toliko da date. Evo, kolega Petar Garić i Nadica Ristić Simović su baš solisti, u okviru orkestra vrlo često imaju baš solo da sviraju, ali je ovdje je pravi gušt iskomunicirati međusobno kroz izvođenje ovog divnog djela Sergeja Prokofjeva, objasnio je Zakrajšek, koji ove godine nije imao polaznike za majstorsku radionicu na Festivalu gudača.

Festival gudača 2024.

Ovo je posljednji koncert od ukupno sedam njih koji su održani u Perastu i Kotoru od početka godine. Direktorka Festivala Marina Dulović potsjetila je na koncert violiniste Romana Simovića, koji je podigao renome Boke kotorske kao kulturne destinaciije, a tome u prilog išli su i nastupi crnogorkih muzičara, gudačkog kvinteta: Slađana Mijović, Nenad Jovanović, Uroš Lapčević, Olesija Anakovskaja i Zoran Zakrajšek, zatim, koncert violončeliste Željka Ivovića, te nastup gudačkog trija „ruske škole“: Miša Berkut, Sergej Suvorov i Aleksej Kurbatov, koncert Atanasa Krsteva, profesora violončela na MA u Sofiji i pijaniste Bojana Martinovića. Polaznici radionica za vilonu, violončelo i violu su vrijedno radili tokom avgusta u Perastu, a predstavili su se na zajedničkom koncertu.

-Festival gudača ostaje otvoren sa onom svojom prvobitnom fizionomijom od osnivanja 2009. godine- klasična muzika, edukacija muzičke publike, edukacija mladih nada i talenata, kao i unapređenje ukupne kulturne i turističke ponude Boke Kotorske i Crne Gore, poručila je Dulović zahvalivši Opštini Kotor koja je od početka prepoznala značaj ovog festivala, zatim Ministarstvu kulture Crne Gore koje posljednje dvije godine podržava ove aktivnosti, TO Kotor, Muzičkoj školi „Vida Matjan“, Kotorskoj biskupiji, Župnom uredu u Perastu, Radio Kotoru i prijateljima festivala.

Značajan rad sa mladima

– Nije bilo lako isprofilisati se i trajati 15 godina u jakoj konkurenciji festivalske muzičke ponude kakva je u Kotoru, primijetila je Ttjana Kriještorac, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, čestitajući Marini Dulović i njenoj NVO „Bocche di Cattaro“ na istrajnosti.

-Značaj ovog festivala je rad sa mladim talentima i njihovo usavršavanje i dodatno obrazovanje, zbog čega posebno zahvaljujem Vama i Vašem trudu i nadam se da ćete u tome da istrajete. Izvjesno je da će Opština Kotor kroz ovaj Sekretarijat i program manifestacija kulture i dalje podržavati i 16. i sve naredne festivale gudača, kazala je Kriještorac i najavila još jedan festival u oktobru.

/M.D.P./

Najčitanije