29 C
Kotor

Slušaj online radio

Zeleniku spremaju za sidrenje kruzera – Očekuje se da sve bude spremno u narednih godinu dana

Luka Zelenika 

Herceg Novi bi od naredne ljetnje turističke sezone mogao da počne sa prijemom velikih putničkih brodova – kruzera, koji bi se sidrili u moru nedaleko od lokalne luke u Zelenici, dok bi se putnici manjim brodskim tenderima prebacivali na obalu. Razmatrana je i opcija pristajanja ovih brodova, ali su to otežavali neregulisani imovinsko-pravni odnosi zbog čega će ova primorska opština, dozvolu za sidrenje tražiti od Vlade.

Iz Opštine Herceg Novi su pojasnili da proces traje od 2018. godine, od kada se obraćaju nadležnim institucijama sa zahtjevima, u kojima kako tvrde, piše da prostor luke Zelenika i akvatorijuma zadovoljava potrebne preduslove za ovaj posao. Luka Zelenika nalazi se u istoimenom naselju u Herceg Novom, a u njoj već posluju Uprava carina, policije i Lučka kapetanija.

Te državne službe kako su naveli, saglasne su sa sidrenjem kruzera pred ovom lukom a imaju i kapacitete, da po zakonskim procedurama odgovore ovom poslu.

– Za iskrcaj putnika bio bi korišćen pomorski put, kako ne bi opterećivali kopneni saobraćaj i gradsku putnu infrastrukturu. Planirano je da brodskim tenderima (manjim brodovima) ili brodovima privatnika bude omogućen transfer putnika od kruzera do destinacije koja je dogovorena za obilazak u Bokokotorskom zalivu. Dubina mora na označenom prostoru je 30 do 38 metara, a procjena sidrišta je “good for anchorage”. S obzirom na to da brodovi neće pristajati uz postojeće pristanište, na njemu nema potrebe za dodatnim radovima. Očekujemo da će sve biti spremno do turističke sezone 2025. godine – naveli su iz Opštine.

Radna grupa analizira ispunjenost uslova

Naredni korak, kako su kazali, biće zahtjev ka Vladi radi ustupanja mjesta za sidrište, koje će Opština koristiti. Pojašnjavaju da je do sada formirana međuresorna radna grupa sa 11 članova koja treba da utvrdi ispunjenosti uslova luke Zelenika, po Uredbi i uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni.

– U prethodnom periodu razmatrana je mogućnost da kompletan kompleks Luke u Zelenici dobije dozvolu za prihvat putničkih brodova i iskrcaj putnika, ali je proceduru otežavala administrativna komunikacija između vlasnika luke, katastra i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, po pitanju imovinsko-pravnih odnosa i postojanja parcele na kojoj je ucrtana plaža koja je u izgradnji luke betonirana, ali izmjene nisu unijete u katastar. Potom je predloženo da se sidrište izdvoji iz kompleksa kompletne luke, za šta je nadležnost imalo Morsko dobro koje je za tu uslugu zatražilo Opštini plaćanje koncesije, a novim izmjenama propisa, nadležnost za davanje dozvole za korišćenje sidrišta pripada Vladi – naglasili su iz Opštine.

O ovoj temi su, kako su istakli, nedavno razgovarali i sa ministrom saobraćaja i pomorstva Filipom Radulovićem. Katić je tada kazao da postoji veliko interesovanje kompanija i privrednika iz Boke Kotorske za pristajanje kruzera na ovom mjestu, te da vjeruje da će to biti omogućeno za narednu sezonu.

Iz Opštine su ponovili da je interesovanje veliko i da su na gubitku svakog dana, dok ne dobiju potrebne dozvole. Obraćaju im se, kako tvrde, domaće pomorske agencije i kruzing kompanije koje već dovoze putnike u Boku, ali i neke nove o kojima će govoriti po dobijanju dozvola.

– Podsjećamo da se 2018. godine kruzer “Crown Princess”, kompanije “Princess Cruises” iz Sjedinjenih Američkih Država, usidrio ispred luke Zelenika, a turisti su se manjim brodovima iskrcali na obalu Herceg Novog. Napominjemo da ovom prilikom nisu zabilježene nikakve saobraćajne gužve. Od podnošenja zahtjeva za dobijanje dozvole 2018. godine, Opština je u koordinaciji sa službama i nadležnim ustanovama kako bi obezbijedili potrebne uslove da ovaj vid turizma bude dostupan Herceg Novom, svjesni benefita koji bi donio ukupnoj privredi grada i građanima – naveli su iz Opštine.

Izvor:Vijesti

Najčitanije