24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Zimski kotorski karneval – danas karnevalska povorka, spaljivanje krivac za sve nevolje, fešta se nastavlja…

Zimski kotorski karneval – danas karnevalska povorka, spaljivanje krivac za sve nevolje, fešta se nastavlja…
Karneval

Tradicionalni zimski kotorski karneval 2022. biće održan danas, nedjelja 27. februara. Predvođena kapom karnevala, karnevalska povorka će krenuti u 14 sati od otvorenog bazena do Macea, nakon čega će se spaliti krivac za sve nevolje Kotorana, kao što tradicija nalaže.

Po završetku karnevalske povorke na Trgu od oružja biće održan muzički program od 16.00 sati nastupiće grupa “Tri kvarta”, nakon njih od 17.30 sati bend “The grupa”, od 19.00 sati bend “Nitro” a od 20.30 sati ansambl “Toć”.

Program se zatvara karnevalskim takmičenjem u pravljenju njoka pod nazivom “Oli ti ga njokada” u organizaciji ŠC Kamelija u ponedjeljak, 28.02 sa početkom u 19.00 sati.


“KOTORSKI KARNEVAL”
(Iz doktorske disertacije Stanke Janković-Pivljanin)

„Najstarija dokumenta do kojih smo došli tokom novijih istraživanja u kotorskom Arhivu svjedoče o najmanje petovjekovnoj, a vjerovatno i starijoj, tradiciji kotorskog karnevala.

Naime, u Sudsko-notarskim spisima, u dokumentu od 11. februara 1508. godine, na italijanskom jeziku, zabilježeno je da izvjesni Luka Nikole Bolica izdaje jednu oranicu u Dobroti u godišnji najam za određenu količinu žita o Ilindanu, kao i tri dara – „praseću glavu o Božiću, jarića o karnevalu i jagnje o Uskrsu“. Dakle, karneval se pominje kao važna vremenska odrednica, kao praznik, uz Božić, Uskrs i Ilindan“.


 

Karnevalske fešte Kotor

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Opštine, NVU “Karampana” i NVO „Fešta“ uz pokroviteljstvo Opštine Kotor.

Zatvaranje puta

Iz Turističke organizacije Opštine Kotor saopštavaju da će se karnevalska povorka u nedjelju 27. februara kretati od 14 sati od otvorenog, ljetnjeg bazena do kružnog toka.
S tim u vezi, privremena obustava saobraćaja na putnom pravcu M-1, dionica od ljetnjeg bazena do kružnog toka biće na snazi od 13.45 do 16 sati.

Zatvaranje lokalnog, priobalnog puta (donji put) biće od marketa “Aroma” u Dobroti do otvorenog bazena od 13.30 do 15 sati.

Na dan održavanja karnevala (27. februara), radno vrijeme ugostiteljskih objekata biće produženo  do 01 sat iza ponoći.

Najčitanije