16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvanično otvorena feri linija Ankona-Bar-Drač

Zvanično otvorena feri linija Ankona-Bar-Drač
Foto: Barska plovidba

Na gat V Luke Bar jutros je pristao feribot “Mia” italijanske kompanije Adria ferries, čime je i zvanično otvorena, odnosno poslije duge pauze obnovljena feri-linija Ankona-Bar.

Zvanični itinerer feribota “Mia” je Ankona-Bar-Drač.

Izvršni direktor Barske plovidbe, Boris Mihailović i predstavnik Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Nikola Marku istakli su značaj ove linije sa ekonomskog aspekta, ali i tradicije. Kako je istakao Marku “ovo je samo početak obnove starog prijateljstva i nečega što će donijeti samo dobro našim naraštajma”.

Na Gatu 5 jutros su bili predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević i predsjednik Skupštine opštine, Branislav Nenezić.

“Zaista lijepa slika iz akvatorijuma barske luke, pored sada već tradicionalnih kruzer brodova koji u kontinuitetu posjećuju barsku luku. Po prvi put ove godine su povezane obale Crne Gore i Italije i omogućen putnički saobraćaj nakon dvije godine pauze. Siguran sam da je ovo najava neke svjetlije budućnosti i ostvarenje sna mnogih Barana da se ponovo povežu Bar i Bari tradicionalnom morskom linijom, koja je bila za sve nas u Baru, a i u Crnoj Gori, prozor u svijet”, naglasio je Raičević.

Italijanskim feribotom u Bar je jutros došlo šest automobila, jedan kamper, jedna prikolica, dva minibusa, mali kamion, te 27 putnika, među kojima je bio i predsjednik AD Barska plovidba Ćazim Alković.

Brod “Mia”, na liniji Ankona – Bar – Drač, saobraćaće dva puta nedeljno do septembra, a što se tiče eventualnog otvaranja linije Bar – Bari izvršni direktor Boris Mihailović procjenjuje da je “obnavljanje linije na neki način oživljavanje pomorske trase, koja bi trebalo da pokaže da i dalje postoji interes za ovim morskim putem i ponovnim uspostavljanjem tradicionalne linije Bari – Bar.

/R.Petrić/

Najčitanije