16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvucima oboe odali počast vezi studenta i profesora

NASTUPOM VRSNIH UMJETNIKA NA POZORNICI KOTORARTA KROZ PROJEKAT “CIAO” OSTVAREN KULTURNI MOST IZMEĐU KINE I EVROPE


U skladu sa nazivom “CIAO”, što na kineskom znači “most”, a na italijanskom “zdravo”, oboista prof. Lin Ćing, istaknuti predavač na Viskoj školi za muziku “Feliks Mendelson Bartoldi” u Lajpcigu i na Muzičkom konzervatorijumu u Sijanu, osmislio je program kojim je višeslojno predstavio ideju povezivanja svoje rodne Kine i Evrope. U tome su mu se na koncertu u Crkvi sv. Duha pridružili pijanistkinja Lju Guejđing, njegova životna i muzička saputnica, specijalizovana za izvođenje istorijske instrumente (baso kontinuo) i oboista Sendi Džiju Sju, master student na Univerzitetu za muziku i pozoroište u Lajpcigu, u klasi prof. Nika Dojča i prof. Lin Ćinga. Publika istančanog ukusa, formiranog i uz ovakve prograsme KotorArt- Don Brankovih dana muzike, ali i gosti iz Narodne Republike Kine, pozdravili su umjetnike toplim aplauzom poslije svake izvedbe.

-Kompozitor Pol Paterson, autor prvog komada koji sam svirao (Dijalog, op.49), bio je moj profesor na Njujorškoj akademiji i moj vrlo dobar prijatelj, tako da je komad vrlo intiman, vrlo težak i tehnički komplikovan. Komponovan je 1980. godine i njegov tempo je bio 220, što je u to vrijeme bilo prebrzo, te je smanjio tempo na 180, kako bi javnost mogla da shvati šta je pokušao da uradi. Kad sam upoznao g-dina Patersona, rekao je da bi želio da čuje kako prvi umjetnik svira originalno djelo na 220- zato je ovo za mene u emotivnom smislu vrlo bitno, objašnjava prof. Ćing za Boka News.

Kompozitori druga dva djela, prvog iz zbirke “Pet komada u narodnom stilu, op.102” koji je izveo Sendi Džiju Sju, i “Pjesme  uz klavir, op.63” izvedene u triju za dvije oboe – Lin Ćing i Sendi Džiju Sju i klavir- Lju Guejđing, Robert Šuman i Feliks Mendelson živjeli su u Lajpcigu, Njemačka, a prof. Lin Ćing predaje u Lajpcigu, gdje na Muzičkoj akademiji studira i njegov student Sendi. Zato je maestro Ćing izabrao autohtone komade iz Lajpciga.

-Sandi je dobio treću nagradu na Ženevskom takmičenju, jednom od najvećih svjetskih za obou, zato mi je drago što je moj gost na koncertu, da pokažem  koliko je kompetentan, objašnjava maestro Ćing.

Sendi Džiu Sju, oboa i Lju Guejđing za klavirom

 Džao Điping je jedan od najznačajnijih kineskih kompozitora koji je poznat po djelu “Tri komada iz Skice Šan Nana” i njegov brat je bio Ćingov profesor. Prvi snimak te muzike je uradio upravo on, a za maestra Ćinga je značajan i zato što je od njega naučio mnogo stvari u vezi emotivnih elemenata tog komada. S tim u vezi, izveo je i “Proljećnu pjesmu” savremenoga kineskog autora Đanera Džua.

-Vrlo je važno da se kineska muzika prikaže kroz lični aspekt  studenta-profesora-studenta, kaže oboista Ćing za Boka news. On i njegova supruga su oduševljeni Starim gradom, koji su tokom kratkoga boravka detaljnije razgledali. Obožava Kotor, kaže, a naročito voli mačke (ima ih šest kod kuće).

Kao član žirija Međunarodnog takmičenja 桥CIAO 2023, koje je održano u Kotoru, prof. Ćing je prijatno iznenađen visokim umjetničkim kvalitetima takmičara.

-Pokazali su u velikoj mjeri kvalitete svojih ličnosti, što je zanimljivo za kineske i crnogorske muzičare, koji pokazuju entuzijazam i motivaciju da rade u budućnosti, kazao je Ćing.

Publika oduševljena nastupom

Povezali mostove

Da bi se ostvario ovaj kulturni most između Kine i Evrope- Crne Gore i Srbije, u okviru KotorArta, potrudili su se prof. dr Vladimir Tomašević, rukovodilac Instituta za umetničku igru, dekan Fakulteta za inženjerski menadžment i predsjednik Organizacionog odbora, te njegov zamjenik, prof. Aleksandar Ilić, kao i ekspert za duvačke instrumente prof. Dragan Lazić sa Fakulteta muzičkih umetnosti- Beograd, uz podršku Ambasade Kine i Međunarodnog kulturnog udruženja u Šangaju.

/Tekst i foto: M.D.P./

Najčitanije