12 C
Kotor

Slušaj online radio

100 godina Primorca – Kotor TV inicirao podizanje spomenika osnivaču kluba prof. dr Leopoldu Netoviću

Pimorac Kotor
Povodom jubileja sto godina od osnivanja VPK ”Primorac” (1922-2022), Kotor TV pokrenuo je inicijativu o podizanju spomenika osnivaču kluba i pokretaču kotorskog sporta prof. dr Leopoldu Netoviću i davanju njegovog imena jednom od sportskih objekata u gradu.
Kako se počeci vaterpola sporta u Kotoru vežu za ”Talijanski park” (današnji park ”Slobode”), inicijativom je predloženo da se upravo na tom prostoru podigne spomenik, a da se ljetnje plivalište – gradski banj, na kojem već decenijama stasavaju generacije svjetski priznatih vaterpolista, nazove imenom uvaženog kotorskog profesora i pedagoga.
Leopold (Lav) Netović bio je prvi predsjednik ”Športskog društva Primorac”, osnovanog 1922. godine, koje je, pored vaterpola, imalo fudbalsku, plivačku i veslačku sekciju. Neformalni počeci sporta u Kotoru datiraju i prije Prvog svjetskog rata, a upravo gimnazijski profesor Netović, donijevši 1909. godine prvu loptu u Kotor, među učenicima populariše fudbalsku igru, koja tada osvaja veliki dio Evrope.
Dr Netović bio je direktor Gimnazije u Kotoru od 1924. do 1928 godine. Bečki student i vrsni erudita, koji je govorio francuski, italijanski, njemački i engleski jezik. Strastveno se zanimao za astronomiju, a ostao je zabilježen njegov iscrpni prikaz o potpunom pomračenju Sunca iz 1936. godine, kada zbog te prirodne pojave putuje u Grčku.
Prof. dr Leopold Netović sin je austrijskog diplomate u Crnoj Gori u Baru, gdje je rođen 1875. godine. Sestre su mu bile Vilhelmina i Marija, a sa suprugom Meri Mirković nije imao djece. Živio je u Dobroti, u svojoj vili, uz Nautiku. Umro je 8. maja 1954. godine.
Kotor TV uputio je zvaničan poziv gradonačelniku Kotora Vladimir V. Jokiću da ispred Opštine Kotor podrži inicijativu.
“Iskreno vjerujemo da će naša inicijativa zadobiti Vašu podršku kako bi se ispunili zakonski preduslovi za njenu realizaciju, a sve u cilju obilježavanja stogodišnjice PVK “Primorac”, uvažavajući njegovu tradiciju i oživljavajući kolektivno sjećanje na prof. dr Leopolda Netovića, stvaraoca Primorca – živog simbola savremenog Kotora”, navodi se u inicijativi Kotor TV-a.

Najčitanije