17 C
Kotor

Slušaj online radio

„Camellia Trophy“ – Očuvajmo drvene barke

Tradicionalnim ribarskim susretom vlasnika drvenih barki pod nazovom „Camellia Trophy“, danas je u Stolivu završena ovogodišnja bokeljske turističko-etnografske manifestacije „Fešta Kamelija“.

Susrete je organizvala NVO „Kamelija“ u saradnji sa Klubom sportskih ribolovaca „Zubatac“ iz Kotora i Mjesnom zajednicom Stoliv.

Kako stare ribarske užance nalažu, ribari su se okupili u osvit zore na stolivskom mulu, odakle je jedanaest drvenih barki, sa šesnaest ribara isplovilo na pozicije ispred Stoliva gdje je otopčelo takmičenja u ribanju.

Posebnu atrakciju izazvali su delfini koji su se pojavili oko takmičara, tako da je i ulov bio nešto slabiji.

Pobjednik takmičenja u ribolovu sa najvećim ulovom je Bećo Martinović. Priznanje je dobila jedina žena ribar koja je učestvovala u takmičenju Olga Nikolić.

Centrani događaj „Camellia Trophy-ja“ bila je veslačka regata , defile starih drvenih barki. Najbrži veslač bio je Tomislav Ivović iz Prčanja. Kao i svake godine tradicionalno, takmičili su se i mladi kajakaši iz Podgorice.

Pobjednicima su uručene zahvalnice, lovorovi vijenci i sadnice kamelija.

Posebnu pažnju i interesovanje izazvala je izložena nova drvena barka porodice klafata Bokovac koja je specijalno za ovu manifestaciju stigla iz Bara.

Na okruglom stolu u Domu kulture ribari i vlasnici drvenih barki su razmijenili iskustva u vezi očuvanja starih plovila, problema održavanja, gradnje – neodvojivog dijela materijalne kulturne baštine Boke Kotorske, kao i drevnih, tradicionalnih metoda ribolova, karakterističnih za Boku. Razgovaralo se i o problemima sa kojima se susreću, dok su organizatori odali počast i prisjetili se idejnog tvorca i pokretača očuvanja drvenih barki pokojnog ing. Branka Nikolića.

Učesnici su poručili, “tradicija se sama čuva, na nama je samo da je ne uništimo”.

Na platou pred stolivskim Domom kulture, upriličena je zabava uz muziku, vino i priganu ribu.

Najčitanije