13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvaranje Muzeja betinske drvene brodogradnje

Betina
Betina

Povodom Dana male drvene brodogradnje ovih dana u Betini održava se niz manifestacija, a vrhunac događanje je otvorenje Muzeja betinske drvene brodogradnje u petak, 14. avgusta.

Prvog dana manifestacije, u škveru betinskog brodograditelja Ante Fržopa, porinut je tradicijski drveni brod te su pritom, u suradnji s Kulturno – umjetničkim društvom Zora iz Betine, prikazani običaji Kanate odnosno ceremonije porinuća novog broda. Članice KUD – a Zora su otplesale i tradicionalno Kolo od kanate, a poslije ceremonije svi su se pogostili uz zabavni i gastro program na starom mulu u Betini.

U prostorijama VK Brodograditelj zanimljivo predavanje na temu ‘Latinsko idro: Kako smo počeli’ 10. kolovoza održao je Željko Jerat, predsjednik udruge Latinsko idro te posjetiteljima prezentirao dosadašnji tijek pokreta za očuvanje tradicije jedrenja na latinsko idro na našoj obali. Navečer nakon predavanja je premijerno prikazan i dokumentarni film o betinskim brodograditeljima ‘Vanka škvare – ciko mandroča’ koji će biti dio stalnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje koji je oduševio sve prisutne.

Betina
Betina

Utorak 11. avgusta, dan je bio predviđen za porinuće brodića rađenog kroz petodnevnu radionicu Mala škola brodogradnje – dječju kanatu. Djeca su dobila diplome malih brodograditelja i uživali u jedrenju i veslanju u brodiću kojeg su nazvali Sv. Klara. Predavanje u prostorijama VK Brodograditelj održao je profesor Vlatko Jadrešić na temu povijesti betinske brodogradnje te Luciano Keber iz Bakra, među ostalim i strastveni brodomaketar, dobitnik brojnih nagrada na području brodomaketarstva te istraživač bogate hrvatske pomorske tradicije čije će makete biti izložene i u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

U narednim danima očekuju nas i Smotra tradicijskih brodova izgrađenih u betinskim škverovima, uz promenadni nastup Tišnjanske limene glazbe. U četvrtak 13.kolovoza, Milenijsku fotografiju ‘Ljudi & brodovi – betinska gajeta’ snimit će Šime Strikoman i dvjestotinjak volontera – statista obučenih u bijele majice.

Betina
Betina

Petak 14.avgust, predviđen je za svečano otvorenje Muzeja betinske drvene brodogradnje, jedinstvene muzejske ustanove u Hrvatskoj koja donosi priču o preko 300 godina staroj tradiciji drvene brodogradnje koja je obilježila betinsku povijest. Riječ je o projektu Općine Tisno posvećenom umijeću gradnje drvene gajete kao zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske, a koji je proveden uz financijsku podršku Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva kulture.

Za kraj tjedna, u nedjelju 16. avgusta, očekuje vas tradicionalna betinska regata tradicijskih brodova – Regata za dušu i tilo. Ako ste u blizini obavezno posjetite Betinu!

Najčitanije