15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija monografije „Kapetan Ilija Damjanović“

„Kapetan Ilija Damjanović“
„Kapetan Ilija Damjanović“

Matica Boke i Centar za kulturu Tivat u ponedjeljak 30.novembra u 20 sati u galeriji ljetnjikovca „Buća – Luković“ priređuju promociju monografije „Kapetan Ilija Damjanović“.

Riječ je o novom izdavačkom projektu Matice Boke iz pera hercegnovskog publiciste Nebojše Raša.

O novom izdavačkom projektu Matice Boke, govoriće predsjednik UO ovog udruženja Željko Komnenović, a o knjizi novinar i publicista, Siniša Luković i autor Nebojša Rašo.

Knjiga je posvećena kapetanu Iliji Damjanoviću iz Lepetana, morskom vuku koji je našao najtraženijeg admirala na svijetu u om svjetskom ratu –flotu njemačkog admirala Maksimilijana fon Špea.

Argentina se odužila bokeljskom morskom vuku tako što je čitavu jednu aveniju Buenos Ajresu nazvala imenom „Eliasa Damianovicha“. Pored toga što je bio izuzetan pomorac sa završenom Pomorskom akademijom u Buenos Ajresu, bio je i veliki erudita, jugoslovenski i srpski patriota i društveno politički radnik. Bio je predsjednik Srpsko-hrvatske iseljeničke stranke, član udruženja „Društvo Srbija“ u Buenos Ajresu, pomagao štampanje časopisa „Jadran“, član udruženja „Branitelja sloge“, lični prijatelj sa predsjednicima vlada Argentine, Paragvaja i SAD, kršteni i vjenčani kum brojnih iseljeničkih porodica. Pomagao je Crveni krst Srbije i Crne Gore i borce na Solunskom frontu.

Po povratku u Boku godinama je predsjedavao „Bokeljskom organizacijom iseljenika“ čije je sjedište bilo u kotorskoj kafani „Dojmi“. Bio je zaslužan za otvaranje prve pošte u Lepetanima. Bio je veliki crkveni dobrotvor, član crkvenih odbora u Jošici i Tivtu, prijateljevao sa bokokotorskim episkom Kirilom i don Nikom Lukovićem, bio kum sa dr Simom Miloševićem.

Najčitanije