24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

BALMAS projekat – nema promjena u kvalitetu vode barske luke

Bar -foto Boka News M.Marušić
Bar -foto Boka News M.M

Dosadašnje analize u Luci Bar pokazale su da nema značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverziteta. Rezultati istraživanja, pokazali su da je kvalitet vode u našoj najvećoj luci, na nivou kvaliteta vode u još 11 luka u Jadranu, gdje se realizuje BALMAS projekat, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora u Kotoru.

Stručnjaci Instituta za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore predstavili su u Veneciji, na petom redovnom sastanku partnera BALMAS projekta, preliminarne rezultate istraživanja balastnih voda u Luci Bar.

“Dosadašnji rezultati, urađeni na osnovu tri uzorkovanja u luci Bar (obrada posljednjeg uzorkovanja je u toku), pokazali su da nije bilo značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverzitetu u najvećoj crnogorskoj luci. Rezultati nijesu pokazali veće razlike u odnosu na ostalih 11 luka koje su istraživane u Jadranu”, navodi se u saopštenju.

BALMAS projekat počeo je u novembru 2013, a kraj projekta bio je predviđen je za mart 2016. Međutim, na sastanku u Veneciji predloženo je da se završetak projekta prolongira do septembra 2016. godine kako bi se postigli svi ciljevi koji su predvidjeni projektom.

Projektom BALMAS predviđena je kontrola balastnih voda u 12 luka na Jadranu. Projekat obuhvata 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora. Vodeći partner je Institut za vode Republike Slovenije.

Projekat će rezultirati usvajanjem Strategije i menadžment planova u svim državam učesnicima projekta (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Albanija i Crna Gora).

Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura.

Najčitanije