11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Počela realizacija projekta „Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II“

Pješačka staza Ubli - Risan Photo Željko Starčević
Pješačka staza Ubli – Risan Photo Željko Starčević

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) počeo je sa realizacijom projekta „Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II” koji je podržala Delegacija EU u Crnoj Gori u okviru prekograničnog programa sa Bosnom i Hercegovinom.

Cilj projekta je nastavak već započetih aktivnosti 2013/2014 godine, unaprijeđenje turističke ponude Južnih Dinarida koje čini Boka Kotorska, NP Durmitor, NP Sutjeska i park prirode Hutovo blato (Bosna&Hercegovina).

Projektne aktivnosti podrazumjevaju uspostavljanje novih i ažuriranje postojećih turističkih itinerera, uključujući unaprijeđenje eko turističkih i kulturnih staza poput Austrougarskog puta na Orjenu koji obuhvata postavljanje turističke infrastrukture poput info tabli, putokaza, planinarskog skloništa. U okviru projekta planirana je i turistička valorizacija pećine Šupljača na Durmitoru, kao i uređenje staza koje vode do nje. Ukupna površina staza koje će biti očišćene i unaprijeđene adekvatnom signalizacijom i mobilijarom je 40 km.

Projekat će se u narednih 12 mjeseci realizovati u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, opštinom Plužine i NVO Eko Boka. Riječ je o nastavku uspješne saradnje pilot projekta iz 2013. godine, a njegova ukupna vrijednost za aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 118,505.91 eura, od čega CZIP i Eko Boka kofinansirju, 17,775.88 eura.

Pored staza, turistička ponuda biće dostupna turistima i preko interaktivnog displeja koji će se nalaziti pored info centra TO Plužine i omogućavati neposredan uvid u raznovrsnu ponudu našeg podneblja sa posebnim osvrtom na Durmitor, Pivu i Boku Kotorsku. Info centar TO Plužine biće dodatno opremljen vitrinama za izlaganje lokalnih eko proizvoda kao i promotivnog materijala za posjetioce.

Pješačka staza Ubli - Risan Photo Željko Starčević
Pješačka staza Ubli – Risan Photo Željko Starčević

Projektni tim će uskoro koncipirati prvi poziv za apliciranje na terninge iz nekoliko oblasti: treninzi za planinarske i biciklističke vodiče, vodiče za posmatranje ptica, kreativne radionice za rukotvorine ali i studijske posjete turističkim sajmovima na kojima će lokalni proizvođači predstaviti svoje proizvode.

Ekološki i kulturni turizam u južnim Dinaridima II je zvanično počeo 17. novembra ove godine, a danas su projektni partneri organizovali kick-off sastanak na kojem je dogovorena dinamika realizacije svih aktivnosti kao i potrebni detalji za uspješnu realizaciju.

Dugogodišnje iskustvo BirdLife International-a, čiji je predstavnik u Crnoj Gori Centar za zaštitu i proučavanje ptica, pokazalo je da je najodrživija strategija zaštite prirode ulaganje u razvoj ekoturizma i obezbjeđenje alternativnih prihoda lokalnog stanovništva. Dosadašnja praksa stroge zaštite uz mnogobrojne zabrane pokazala se kao neefikasan mehanizam kratkotrajnih rezultata. Upravo ovakvi projekti, koji osiguravaju dodatne prihode lokalnom stanovništvu, daju više rezultata projektnom području jer podstiču građane na dodatna ulaganja i prirodu kao izvor prihoda.

Najčitanije