15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Izrada projekta sanacije zagađenja, otpada grita i kontaminiranog zemljišta u JBB

Foto - www.dailymail.co.uk
Foto – www.dailymail.co.uk

Shodno planiranim aktivnostima i dinamici realizacije Projekta “Upravljanje industrijskim otpadom i ćišćenje”, u okviru kojeg treba da budu sanirane crne ekološke  tačke, među kojima i lokacija tla Jadranskog Brodogradilišta Bijela, u toku je izrada Glavnog projekta remedijacije – sanacije postojećeg zagađenja, otpada (opasnog grita i kontaminiranog zemljišta), od strane međunarodne konsultantske firme, izabrane shodno procedurama i pravilima Svjetske banke, prenosi Radio Herceg-Novi.

Glavni projekat remedijacije biće završen početkom ovog mjeseca, nakon čega, shodno procedurama, slijedi raspisivanje otvorenog poziva za sprovođenje radova na remedijaciji. Kako saopštavaju iz Agencije za zaštitu životne sredine biće raspisan međunarodni tender.Kroz projekat su spovedene detaljne fizičko-hemijske analize, definisani faktori ugroženosti stanja životne sredine, kao i mjere za lokaciju Brodogradilišta Bijela. Tim povodom, shodno planiranim aktivnostima od decembra 2014. do februara ove godine obavljeno je  intenzivno uzrokovanje i analiziranje kontaminiranog zemljišta i grita na pomenutoj lokaciji, od strane Centra za ekotoksikološka ispitivanja (CETI).

Firma „Geonana“ d.o.o iz Podgorice  Podgorica, uradila je geodetska mjerenja na lokaciji u cilju utvrđivanja tačnih količina otpadnog grita. Način tretiranja grita, kao i cijenu cjelokupnog posla, bliže definiše Glavni projekat sanacije, čija priprema je u toku-saopštili su iz Agencije.

Grit
Grit

Kako je ranije saopšteno, oko 60.000 tona starog grita koji se nalazi u Jadranskom brodogradilištu kategorisan je kao opasan, rezultati su analize Centra za ekotoksikološka istraživanja, dok 10.000 tona novog grita ne predstavlja opasan otpad.

Najčitanije