26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar – Pronađena 33 kilograma kokaina u vrećama s kafom

Luka Bar
Luka Bar

U prekookeanskom brodu koji je prevozio kafu do Luke Bar, pronađeno je 33 kg supstance za koju se sumnja da je kokain.

Prilikom uskladištenja kontejnera sa kafom, koji su u Luku Bar dopremljeni 25. novembra 2015. godine, brodom “Tongan II”, carinski službenici su, na osnovu lučke dokumentacije i analize rizika, pristupili pregledu određenog broja kontejnera koji su stigli iz Brazila. Kontrolom kontejnera, koji su izdvojeni za detaljni pregled, utvrđeno je da su carinska obilježja jednog kontejnera oštećena, ali da se radi o identičnom broju plombe koji je naveden na teretnici.

“Nakon otvaranja kontejnera, primijećeno je da se na vrhu nalazi vreća koja po boji i obliku nije odgovarala prijavljenoj robi, što je izazvalo dodatnu sumnju carinika. Otvaranjem vreće, carinici su pronašli robu koja izgledom i tvrdoćom odgovara uobičajenim pakovanjima narkotika koji se krijumčare. U pitanju je oko 33 kilograma bijele supstance za koju se osnovano sumnja da je psihostimulativna droga kokain”, navodi se u saopštenju Carine i Policije.

Službenici Uprave carina su o pronalasku kokaina obavijestili policiju.

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv droge i kriminalistički tehničar Centra bezbjednosti Bar su došli na lice mjesta i o događaju obavijestili zamjenika Višeg državog tužioca u Podgorici koji je policijske službenike ovlastio da izvrše uviđaj. Kriminalistički tehničar CB Bar otvorio je džak i iz njega je uzeto 30 pakovanja oblijepljenih pvc folijom u kojima se nalazila materija bijele boje za koju se sumnja da je u pitanju kokain, a koja će biti proslijeđena Forenzičkom centru u Danilovgradu na dalja vještačenja.

“Kriminalistički tehničar CB Bar je uradio preliminarnu hemijsku analizu i mjerenje mase kojom prilikom je utvrđeno da se radi o opojnoj drogi kokain bruto mase 33.438,6 grama. Službenici Uprave carina i Uprave policije su, potom, izvršili detaljnu kontrolu kontejnera. Policijski službenici preduzimaju dalje mjere i radnje u cilju identifikacije počinioca krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljenje u promet opojnih droga”, kaže se u saopštenju Carine i Policije.

Posljednji velika zaplijena kokaina u Baru bila je juna prošle godine, kada su pripadnici Uprave carina u Luci Bar u kontejneru sa bananama otkrili 250 kilograma kokaina, čija je tržišna vrijednost bila više od 12 i po miliona eura.

Najčitanije