19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

INELI-Balkan mreža

INELI Balkans
INELI Balkans

Viša bibliotekarka iz Gradske biblioteke i čitaonice Kotor,  Jasmina Bajo, izabrana je u ime Udruženja bibliotekara Crne Gore za nacionalnog koordinatora projekta „Međunarodna mreža inovatora u bibliotekama na području Balkana – INELI Balkan“.

Osnovni cilj ovog projekta, koji realizuje mreža Future Library iz Grčke, jeste povezivanje bibliotekara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Turske i Grčke.

Uspostavljanje održive mreže, kaže se u saopštenju Udruženja bibliotekara Crne Gore, treba da podstakne saradnju i inovacije, e-učenje i eksperimentisanje s novim idejama.

U pripremnoj fazi projekta putem javnog poziva izabrano je 35 bibliotekara inovatora iz 10 balkanskih zemalja. Tom prilikom iz Crne Gore izabrani su Ardita Rama (Narodna biblioteka Mirko Srzentić Ulcinj) i Edin Smailović (Narodna biblioteka Bijelo Polje). Mentori su evropski stručnjaci iz područja bibliotekarstva Dick Hartley (Manchester Metropolitan University), Inga Lunden ( Stockholm), Mladen Masar (Gradska knjižnica Zadar), Mary Rowlatt (University College in London ) i Mogens Vestergaard (Public Library of Roskilde, Denmark) – navodi se iz Udruženja bibliotekara.

Prva INELI-Balkan konvencija, kojom je praktično započelo osnivanje INELI-Balkan mreže, održana je krajem prošlog mjeseca u Solunu.

Najčitanije