22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Vlada usvojila Prijedlog koncesionog akta za Brodogradilište Bijela

Jadransko brodogradilište Bijela
Jadransko brodogradilište Bijela

Vlada CG je krajem protekle sedmice usvojila Prijedlog koncesionog akta za dodijelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke na području katastarske opštine Bijela.

Koncesioni akt sadrži podatke i informacije vezane za davanje koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke, u skladu sa odredbama zakona o koncesijama i o lukama, prenosi agencija MINA-business.

Kako se navodi u tom dokumentu, ciljevi dodjele koncesije su da osigura adaptaciju, rekonstrukciju, izgradnju i opremanje brodogradilišne luke za obavljanje poslova savremene međunarodne luke sa naglaskom na izgradnju i opravku jahti i megajahti, čamaca za odmor i razonodu i sportskih čamaca.

“Ciljevi koncesije su i da se ugovor o koncesiji zaključi sa ponuđačem koji posjeduje relevantno iskustvo u poslovima predmeta koncesije i da se organizuje administracija i rukovođenje operacijama u luci saglasno svim domaćim i međunarodnim propisima i standardima”, navodi se u dokumentu.

Ciljevi koncesije su i da primjenom preventivnih i korektivnih mjera spriječi ili otkoloni posljedice akcidenta na području koncesije koji može dovesti do zagađenja životne sredine i uvede međunarodne standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Koncesiono područje obuhvata prostor u ograđenenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108,29 hiljada metara kvadratnih.

“Polazeći od stanja postojećeg kapaciteta, kao i neophodnih ulaganja u razvoj Brodogradilišta biće potrebno investirati iznos ne manji od 20 miliona eura, za period od tri godine od stupanja na snagu ugovora o koncesiji”, dodaje se u dokumentu.

Koncesija se daje na rok od 30 godina.

Ponuđač je obavezan da dostavi poslovnu strategiju, biznis plan, sa procjenom finansijske i tehničke izvodljivosti izgradnje infrastrukture i suprastrukture po BOT sistemu.

Koncesionar se, kako se navodi u Predlogu koncesionog akta, obavezuje da rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku, na koncesionom području u periodu na koji je zaključen ugovor o koncesiji.

Brodogradilište Bijela
Brodogradilište Bijela

“Koncesionar je u obavezi da za period do tri godine od dodjele koncesije zadrži postojeću djelatnost remonta i popravke svih vrsta brodova i drugih plovnih i plutajućih objekata. Osim toga, koncesionar se obavezuje da iskorišćava brodogradilšnu luku na najmoderniji i produktivan način, u skladu sa propisima, obezbjeđujući adekvatnu zaštitu životne sredine po nacionalnim i međunarodnim standardima iz ove oblasti”, navodi se u dokumentu.

Koncesionaru, kako se dodaje, nije dozvoljeno da mijenja namjenu brodogradilišne luke bez prethodno pribavljenog pisanog odobrenja koncedenta.

“Svako odstupanje od ovih odredaba mora biti uređeno posebnim ugovorom koji će predstavljati aneks uz ugovor o koncesiji”, dodaje se u dokumentu.

Ponudu na tenderu može podnijeti učesnik, ako ispunjava određene uslove, među kojima su da je ukupan prihod po poslednjem revizorskom izvjestaju bio ne manji od 25 miliona eura na godišnjem nivou u posljednje tri poslovne godine, koje su predhodile javnom pozivu.

Osnovna djelatnost ponuđača su poslovi izgradnje i opravke jahti i megajahti, čamaca za odmor i razonodu i sportskih čamaca.

“Potrebno je da ponuđač posjeduje najmanje pet godina neprekidnog dokazanog iskustva u poslovima osnovne djelatnosti”, navodi se u dokumentu.

Godišnja fiksna naknada za korišćenje koncesionog područja se određuje na iznos od 123,3 hiljada eura, čija će se visina nakon 31. decembra 2025. godine razmotriti.

“Godišnja fiksna koncesiona naknada će se korigovati na godišnjem nivou na osnovu indeksa potrošačkih cijena koji je važio prethodne za sledeću godinu. Godišnja fiksna naknada se plaća svaka tri mjeseca unaprijed”, navodi se u dokumentu.

Najčitanije