20 C
Kotor

Slušaj online radio

Muzej grada Perasta dobio tri vrijedna projekta

Perast- foto Miro Marušić Boka News
Perast- foto Miro Marušić Boka News

Muzej grada Perasta, na ovogodišnjem konkursu Ministarstva finansija Crne Gore – Sredstava od igara na sreću, za projekt pod nazivom „Muzej grada Perasta – kulturno nasleđe bez barijera” dobio je 12.500,00 eura kaže se I saopštenju iz ove institucije.

Projekat ima za osnovni cilj doprinos podizanja kvaliteta života osoba sa invaliditetom uz poštovanje osnovnih principi izjednačavanja mogućnosti, te su projektom planirane sledeće aktivnosti:

  1. Izrada plana pristupačnog okruženja (u skladu sa tehničkim standardima pristupačnosti)
  2. Izrada prilaza do Muzeja grada Perasta
  3. Adaptacija unutrašnjosti Muzeja (slobodno kretanje i boravak, opremanje prostorija za audio-vizuelne prezentacije)
  4. Izrada video promotivnog materijala (zbirki i određenih predmeta)
  5. Izrada audio promotivnog materijala
  6. Izrada brošure „ Vodić za muzeje i galerije za potrebe osoba sa invaliditetom“
  7. Organizovanje Radionice o povećanju pristupačnosti muzeja i galerija OSI-om
  8. Prevod i snimanje audio materijala na engleskom, ruskom, italijanskom i njemačkom jeziku.

Na osnovu podataka koje navodi MONSTAT, osobe sa invaliditetom (OSI) čine 11% ukupne populacije u Crnoj Gori. Tome treba dodati činjenicu da ne postoje u potpunosti precizne informacije o broju OSI u Kotoru. Evidentno je da je OSI-om otežana integracija u društvo zbog fizičkih, socijalnih i psiholoških barijera, te će realizacija ovog Projekta, u Muzeju grada Perasta, biti još jedan doprinos u rješavanju problema.

Muzej grada Perasta
Muzej grada Perasta

Takođe, Muzej grada Perasta se prijavio i na konkurs, Nacionalne Turističke organizacije Crne Gore, za podnošenje zahtjeva za dobijanje podrške, za projekte iz oblasti turizma za 2015/2016. godinu, a sve u okviru MJERA II – UNAPREĐENJE PONUDE U OBLASTI KULTURNOG TURIZMA.

Po ovom Programu, Muzej grada Perasta, dobio je sredstva u iznosu od 2.750,00 €, i to po osnovu dva prijavljena projekta.

Prvi projekat pod nazivom “Perast – Legenda na Legendama”, dobio je 800,00 €, a glavna aktivnost ovog projekta je Izrada Legendi na inovativan način, te samim tim i unapređenje ponude Muzeja grada Perasta, kroz bolju i detaljniju prezentaciju zbirki i unutrašnjosti Palate Bujović, na crnogorskom i engleskom jeziku.

Drugi projekat “Perast i Muzej grada Perasta u direktnom kontaktu sa svijetom”, po ovom pozivu dobio je 1.950,00 €, a cilj ovog projekta je izrada inoviranog WEB sajta, koji bi takođe predstavljao korak napred u ponudi i prezentaciji kako Perasta, tako i Muzeja. Sajt će biti izrađen na crnogorskom i engleskom jeziku, a inovativnost u odnosu na dosadašnji sajt, predstavljaće mogućnost virtuelnog obilaska Muzeja.

Muzej Perast
Muzej Perast

Ovim Projektima i njihovom skorom realizacijom, Muzej grada Perasta, još jednom će potvrditi svoje zalaganje, da se približi evropskim i svjetskim standardima, te na taj način odgovori sve značajnijem broju posjetilaca, koji su prepoznali Crnu Goru, kao destinaciju, koju ne žele da propuste.

Najčitanije