17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Forum jadransko-jonskih gradova u Kotoru

Svetog Pavla
Svetog Pavla

Plenarna sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova održati će se u crkvi Svetog Pavla u Kotoru 18. decembra 2015. godine sa početkom u 9:30 sati..

Tema sjednice je ‘EUSAIR-evropski programi teritorijalne saradnje i Kreativne industrije u jadransko jonskoj makroregiji-iskorak ka konkurentnom lokalnom ekonomskom razvoju’.

Opština Kotor presjedava Forumom jadransko-jonskih gradova (FAIC) na osnovu odluke donesene u u Peskari 2014. godine. Forum jadransko jonskih gradova je osnovano u Ankoni 1999. godine sa ciljem jačanja privrednog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama Jadranskog i Jonskog mora. Okuplja preko 50 obalnih gradova iz sedam zemalja (Italija, Hrvatska, Albanija, Grčka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora).

Na Forumu koji će otvoriti predsjednik opštine Kotor i Foruma jadransko-jonskih gradova dr Aleksandar Stjepčević, govorti će Ida Simonella – generalni sekretar FAIC, Fabio Pigliapoco – generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative, Milorad Šćepanović – generalni direktor Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju-MVPEI, Mario Đordano, GeneralnI sekretara UNIADRION, Velimir Mijušković, potpredsjednik Foruma privrednih komora jadransko-jonskog regiona (Forum AIC) kao i naši saradnici iz EU i regiona.

U sesijama posvećenim podsticanju kreativnih industrija u funkciji održivog turizma i povezivanju gradova na projektnoj osnovi, ekspertskim izlaganjima obratiće se predstavnici prijateljskih gradova iz regiona sa kojima Kotor njeguje dugogodišnju saradnju poput Rijeke, Dubrovnika i Splita iz Hrvatske, Ankona, Fano i Firenca iz Italije, te predstavnici italijanskih regija Marke, Veneto i Emilia Romanja.

Najčitanije