7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljena zimska turistička ponuda Orjena

Zimska turistička ponuda hercegnovskog zaleđa predstavljena je sinoć u punom foajeu Dvorane Park. Prezentaciju “Podigni glavu, otkrij Orjen” organizovala je opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, u saradnji sa lokalnom Turističkom organizacijom i JUK “Herceg-fest”, a uz podršku Opštine Herceg Novi i Nacionalne turističke organizacije.

Program je otvorila direktorica Turističke organizacije Bojana Blagojević, a ponudu je prisutnima predstavio iskusni planinar i diplomirani arheolog Željko Starčević, koji je na čelu Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Starčević je kazao da sve koji se upute na Orjen ove zime očekuje pregršt aktivnosti: razni događaji, radionice, takmičenja i izleti. Istakao je da je potrebno ozbiljno krenuti u valorizaciju zaleđa, udruženim snagama lokalne uprave, privrede grada, NVO sektora i sportskih udruženja.

On je, kroz prezentaciju, stotinjak prisutnih upoznao sa ljepotama i nasljeđem koje krije novska planina, a koji mogu biti pravi mamac za turiste – od izvora i staze u šumi Kotobilja, preko Tajnog brda na kojem su ostaci austrougarske fortifikacije, arheološkog lokaliteta Đevojačke grede, pa kroz selo Kameno do jedine vjetrenjače u Boki, zatim do ruralne cijeline Žlijebi, konoba i katuna na Vrbanju, pa do Subrinog amfiteatra, koji je najzanimljiviji detalj primorskih Dinarida, i lokacija na kojima se snijeg najduže zadržava – Kamenske ravni i Orjenskog sedla.

Olivera Doklestić iz hercegnovskog ogranka udruženja “Eko Boka” govorila je o istoriji Kotobilja i zanimljivostima Bjelskih Kruševica, najavljujući ture koje ovo udruženje organizuje u okviru programa “Podigni glavu, otkrij Orjen”.

Gost prezentacije bila je i menadžerka Nacionalne turističke organizacije Ljiljana Čukić, koja je i izvlačila dobitnike u nagradnoj igri za posjetioce.

Učestvovali su ugostitelji koji rade u zaleđu Herceg Novog – konobe “Konak” i “Gušti” i kafe bar “Karakas”, zatim planinarski klub “Subra”, alpinistički klub “Niskogorci” i nevladina organizacija “Orjen Outdoor”, kao i turistička agencija “Das Nova” iz Dubrovnika. Gosti su bili i predstavnici dubrovačke agencije “Adria congress”.

Gosti su nakon prezentacije imali priliku da ostvare kontakt i otvoreno razgovaraju sa učesnicima. Svima je podijeljen kalendar dešavanja, koji je pripremila Agencija za razvoj Orjena, a u kojem su najavljeni događaji koji slijede.

Kalendar možete pogledati ovdje

Najčitanije