20 C
Kotor

Slušaj online radio

Forum jadransko-jonskih gradova – stvaranje brenda

Plenarna sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova, kojim predsjedava Opština Kotor od 2014.godine održana je danas u crkvi Svetog Pavla.

Tema sjednice bila je „EUSAIR-evropski programi teritorijalne saradnje i Kreativne industrije u jadransko jonskoj makroregiji-iskorak ka konkurentnom lokalnom ekonomskom razvoju“.

„Zadovoljstvo mi je, da danas u ovako reprezentativnom sastavu, razgovaramo o pojedinim, vrlo značajnim temama koje trebaju imati veliki uticaj za budući razvoj Jadransko Jonskog makroregiona, ali i pojedinačno naših gradova i različitih vrsta i nivoa povezanosti između njih. Na tim osnovama, Jadransko-jonski makroregion predstavlja novi oblik saradnje između regiona u Evropi i koji otvara različite mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova“ kazao je predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević pozdravljajući prisutne.

EU Strategija Jadransko Jonskog regiona, ima za cilj promovisanje društveno ekonomskog prosperiteta regiona povećanjem njegove privlačnosti, konkurentnosti i povezanosti.

Evropski strukturni i Investicioni fondovi, kao i drugi instrumenti podrške su spremni da podrže uspješnu implementaciju Strategije i prevazilaženje identikovanih brojnih izazova, koji se zajednički reflektuju na zemlje regiona i ključne aktere u ovom procesu.

[KGVID height=”385″]/wp-content/uploads/video/Jadransko-jonskih-Aleksandar-Stjepcevic-18122015.mp4[/KGVID]

„U tom kontekstu, potrebno je naglasiti neophodnost da se u okviru Regiona, na nivou pojedinačnih teritorija, maksimalno iskoriste raspoloživi potencijali za rast, na osnovu svojih, unutrašnjih kapaciteta, a koji omogućuju veću integrisanost i povezanost.

Kotor i oblast Boke Kotorske predstavlja jedno od najrazvijenijih i najkonkuretnijih područja u Crnoj Gori imajući u vidu demografske i obrazovane potencijale, osnovnu infrastruktura i poslovnu infrastrukturu, razvijenost preduzetništva i investicija, kao i nivo razvijenosti zdravstva i kulturne potencijale i bogato istorijsko nasleđe.

„U tom smjeru, cjelogodišnji turizam i povećanje dolazaka van sezone potrebno je promovisati u akcionim planovima teritorijalnog razvoja u implementaciji evropske Strategije za Jadranski i Jonski region. Raznolikost i poboljšanje kvaliteta turističke ponude ključ su ka održivim turističkim proizvodima i uslugama. Kotor će dati svoj doprinos razvoju punog potencijala regiona u pogledu inovativnog, održivog, odgovornog i kvalitetnog turizma ali takodje i razvoja novih kreativnih industrija kao i onih zasnovanih na iskustvima iz oblasti turizma, jačajući razvojne veze sa ostalim prioritetnim sektorima kao što je na primjer proizvodnja hrane. U skladu sa načelima Strategije za Jadranski i Jonski region i u pogledu buduće strategije razvoja.

Imajući u vidu i 40 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Kotor 1979. Godine, želimo da dodatno mobilišemo zajednicu, kao i značajne pojedinca i partnere iz zemlje i svijeta, da sa svojim resursima budu pozvani i usmereni ka promovisanju Kotora kao centra za razvoj kreativnih industrija. Ovaj koncept realno se može dugoročno razvijati kroz integrativnu povezanost turizma i kulture Kotora, imajući u vidu raspoložive resurse, bogato kulturno i istorijsko nasleđe. Jačanjem određenih postojećih manifestacija po dubini i širini, kreiranjem novih i njihovim održavanjem van perioda turističke sezone, proširenjem fokusa na različite ciljne grupe, uz neophodnu rekonstrukciju objekata i pribavljanja savremene opreme i jačanjem veza sa partnerima koji već gravitiraju ka Kotoru uz kreiranje novih veza, moguće je u naredne četiri godine postaviti temelj za formulisanje i realizaciju koncepta Kotora kao Centra za razvoj kreativnih industrija Crne Gore sa iskorakom prema zemljama u okruženju, ali i članicama EU u okviru Jadransko Jonskog basena.

Budućnost makroregije koja se temelji na Strategiji Europske unije za Jadransko-jonski makroregion nije geografski entitet, već funkcionalno područje, sastavljeno od nacionalnih, regionalnih i lokalnih tijela koja udružuju svoje energije kako bi se borile sa nizom zajedničkih problema.“ –kazao je Stjepčević.

Foruma jadransko-jonskih gradova
Forum Jadransko-jonskih gradova

Na  zasjedanju govorila je Ida Simonella – generalni sekretar FAIC, Fabio Pigliapoco – generalni sekretar Jadransko-jonske inicijative, Milorad Šćepanović – generalni direktor Generalnog direktorata za multilateralne poslove i regionalnu saradnju-MVPEI CG, Mario Giordano, generalni sekretar UNIADRION, Terezija Orlić predsjednica Hrvatske gospodarske komore Dubrovnik.

Sve ono što ova regija ima na raspolaganju može da se iskoristi kroz kreativnu industriju. Jadransko – Jonska regija je identitetski veoma jaka, ali i za mnoge od nas nov izazov. Posebno je bitno učešće mladih na polju sporta sa svim što sport pozitivno donosi kako bi se ojačala ideja makro regija. Stoga će se u junu ponovo u okviru foruma Jadransko-Jonske regije organizovati omladinske sportske igre u Ankoni, sa željom da se prošire i na druge gradove npr. Dubrovnik, kazala je Ida Simonela generalni sekretar FAIC

“Predložiti ćemo da se zajednički u regiji radi na organozovanju festivala kulture i to u zimskim mjesecima kako bi se mogla organizovati mobilnost svih opština koje su u sastavu ovog foruma. Kada se pominje turizamm odmah je tu  kultura, osnovni sektor za aktivnosti Crne Gore kao izuzetno atraktivne turističke zemlje. Jako važno je da Crna Gora razvija administrativne kapacitete čemu Forum može dati veliki doprinos”, kazao je Fabio Pigliapoco – generalni sekretar Jadransko-Jonske inicijative.

Foruma jadransko-jonskih gradova
Forum jadransko-jonskih gradova

O strategiji razvoja Jadransko – Jonske regije kroz gospodarske komore i održivi turizam te stvaranje brenda jadransko – jonskih turističkih proizvoda i usluga, kroz činjenicu da evropsko brendiranje predstavlja prioritetnu temu, govorila je Terezija Orlić predsjednica Hrvatske gosapodarske komore Dubrovnik.

„U turističkom smislu smo jedna regija, te zajedničkim radom možemo relizovati strategiju i postići konkretne rezultate, u tom smislu uvjek je i djelovao Gospodarski forum Jadransko Jonskih regija“, kazala je Orlić.

Na Plenarnoj sjednici, uz ekspertsko učešće predstavnika gradova iz regiona razgovarano je i o primjerima dobre prakse podsticanja razvoja kreativnih industija u funkcijii sveukupnog ekonomskog razvoja. Takođe, jedan dio plenarne sesije bio je posvećen povezivanju gradova i regija na projektnom principu i mogućnostima evropskog finansiranja u kontekstu makroregije.

U sesijama posvećenim podsticanju kreativnih industrija u funkciji održivog turizma i povezivanju gradova na projektnoj osnovi, ekspertskim izlaganjima obratili su se predstavnici prijateljskih gradova iz regiona sa kojima Kotor njeguje dugogodišnju saradnju poput Rijeke, Dubrovnika i Splita iz Hrvatske, Ankona, Fano i Firenca iz Italije, te predstavnici italijanskih regija Marke, Veneto i Emilia Romanja.

Forum jadransko jonskih gradova je osnovan u Ankoni 1999. godine sa ciljem jačanja privrednog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama Jadranskog i Jonskog mora. Okuplja 61 obalni gradova iz sedam zemalja (Italija, Hrvatska, Albanija, Grčka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora).

Najčitanije