15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Kićenje kleke“ na Orjenu izazvalo veliko interesovanje

“Kićenje kleke” juče je na Orjenu, kod planinarskog doma „Za Vratlom“, okupilo više od 120 Novljana.

Drugi događaj u okviru programa „Podigni glavu, otkij Orjen” privukao je veliki broj najmlađih Novljana, a uz prisustvo i nadzor organizatora – Planinarskog kluba „Subra“, učiteljica planinarske sekcije „Novski tići“ pri Osnovnoj školi „Milan Vuković“, roditelja, članova NVO „Skok“ i koordinatora aktivnosti – opštinske Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Od ranih jutarnjih sati ka planinarskom domu se uputila kilometarska šarena traka učesnika manifestacije. Lijepo vrijeme je pogodovalo organizatorima da program izvedu na otvorenom.

Rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević govorio je o zanimljivostima o starom običaju kićenja kleke, ali i o osobinama ovog četinara, kao i o različitim aspektima upotrebe kleke – kao antiseptika, začina i višenamjenskog ljeka.

Zajedničko kićenje je zabavilo i djecu i odrasle, a u kuhinji doma “Za Vratlom” vrijedne domaćice su pripremile priganice i roštule.

Suncanje u podnozju Miskovica grede
Suncanje u podnozju Miskovica grede

– Osim uživanja u prednovogodišnjim aktivnostima i sunčanja u podnožju Miškovića grede, djeca su uspjela osjetiti i djelić planinske zime u obližnjim dolovima okićenim bjelinom višenedjeljnog mraza. Naime, koliko god bilo toplo na suncu, udubljenja u hladovini zadržavaju noćnu hladnoću i ostaju najbolji podsjetnik da su ovo ipak zadnji dani decembra, vrijeme kada je na Orjenu za očekivati već uveliko formirani sniježni pokrivač. Nadamo se da će u nastavku realizacije kalendara „Podigni glavu, otkrij Orjen“ tako i biti, jer je dio njih vezan za sniježne radosti, kazao je Starčević.

Prvi naredni događaj, ipak, ne računa na snijeg. Prvog dana nove godine (petak), biće organizovana lagana pješačka tura od glavne autobske stanice u Herceg-Novom do kotobiljskog izvora Zelenac, kao simbol dobrog i zdravog početka 2016. godine.

Najčitanije