23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dan kada su stigle moći zaštinika grada Kotora – Mali admiral Pavo Vičević

Svetom misom u katedrali Svetog Tripuna, sinoć su proslavljene Karike, dan 13. januar, kada su davne 809. godine u Kotor su stigle moći Svetog Tripuna zaštinika grada Kotora.

Brod u kotorski zaliv dopratio je opat Svetog Jurja. Upravo zbog toga u prvoj knjizi biskupskog arhiva, iz 1431., navodi se stari običaj da svakog 13. januara u godini sv. Misu služi opat Sv. Jurja.

Tradicija je očuvana do danas, misu je predvodio peraški župnik i don Srećko Majić.

U narodu je za ovu misu odomaćen naziv karike, koji potiče od talijanske riječi “incaricare” što znači zadužiti. Bokeljska mornarica je zbog radosti što su moći Svetog Tripuna stigle u Kotor zaplesala kolo, a od XV. vijeka na dan karika bira se mali admiral, koji će izreći Lode – pohvale Sv. Tripunu 27 januara, je­di­ne po­hva­le sve­cu ko­je su do da­nas sa­ču­va­ne na is­toč­noj oba­li Ja­dra­na.

Ove go­di­ne Bo­kelj­ska mor­na­ri­ca je za ma­log ad­mi­ra­la iza­bra­la Pava Vičevića iz Kotora.

Andree Saracenis

U arheološkim istraživanjima krajem 1840 pronađen je sarkofag s latinskim natpisom Andree Saracenisa, Kotoranina i njegove žene Marije, koji je otkupio moći Svetog Tripuna od mletačkih trgovaca i njemu u čast u Kotoru sagradio prvu crkvu početkom IX. vijeka.

Temelji te crkve otkriveni su u arheološkim istraživanjima poslije katastrofalnog potresa 1979. godine. Osim toga sačuvan je i dio parapetne ploče iz IX. vijeka na kojoj je latinski natpis, koji pominje biskupa Ivana i navodi datum, mjesec i godinu – 13. I. 809. koji i faktički potvrđuje datum prenosa moći zaštinika grada Kotora, Svetog Tripuna.

Najčitanije