26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Palme i dalje na udaru surlaša

Posječena palma
Posječena palma

Radnici Službe Gradskog zelenila Komunalnog preduzeća Tivat juče su posjekli veliku kanarsku palmu koja je rasla na skveru na raskrsnici Njegoševa i Ulice Luke Tomanovića u centru Tivta.

To je urađeno jer je stablo palme bilo toliko uništeno od strane štetočine – insekta palmin surlaš, da je prijetila opasnost da se palma sama sruši i pritom nekoga povrijedi. Ovo je prvi slučaj potpunog uklanjanja jedne od palmi sa javnih zelenih površina u gradu koje sve više ugrožava palmin surlaš.

U proteklih nekoliko mjeseci zbog zaraze tim insektom, posječene su krošnje na više decenijama starim palmama na Pinama, ispred zgrade Centra za kulturu, u Kalimanju i na još nekoliko mjesta u gradu, Stručnjaci se nadaju da će se te palme nakon tako radikalne metode zvane dendrohirurgija ipak revitalizovati, ali to za sada nije sigurno.

Posječena palma
Posječena palma

Inače, palmin surlaš je u Tivat stigao sa velikim kanarskim palmama koje je za svoje potrebe posredstvom crnogorskih veletrgovina biljnim materijalom uvezao Porto Montenegro, a Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja nije spriječila uvoz zaraženog biljnog materijala.

Najčitanije