20 C
Kotor

Slušaj online radio

Kankaraš pod lupom Katnića

Dragan Kankaraš
Dragan Kankaraš

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je dva predmeta u kojima je akter bivši gradonačelnik Tivta, Dragan Kankaraš (DPS). Riječ je o dijelu tzv „Afere komunalije“ koju je NVO „Tivatska antikorupcijska akcija“ (TAA) otkrila prije nešto više od godinu dana, kao i tzv. „Aferi Vračar“ u kojoj je Opština Tivat pod čudnim okolnostima, ostala bez milionski vrijednog placa u centru grada.

„U Specijalnom državnom tužilaštvu je formiran predmet povodom krivične prijave koju je podnijela NVO TAA. Zbog interesa izviđajnog postupka koji je u toku ne možemo saopštiti konkretne podatke o toku postupka i radnjama preduzetim do sada”- rečeno je iz SDT.

TAA je podnijela krivilnu prijavu protiv bivšeg predsjednika Opštine Tivat Dragana Kankaraša, i Peđe Obradovića, načelnika Direkcije za investicije i razvoj Opštine Tivat, zbog sumnje da su počinili zloupotrebu službenog položaja prilikom obračuna i naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za stambeno-poslovni objekat na lokaciji bivšeg supermarket “C Vračara”, čime je budžetu Opštine nanesena šteta od oko 190.000 eura.

U SDT je formiran i predmet u kojem se provjerava poslovanje firme “C Vračar” iz Herceg Novog, koja je prije nekoliko godina volšebno postala vlasnik placa u centru Tivta, a koji je prethodno bio vlasništvo Opštine Tivat.

“Predmet se nalazi u fazi izviđaja zbog čega vam ne možemo dostaviti više infoemacija.”- potvrđeno je iz kabineta specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

NVO TAA je ranije u medijima objavila detalje o navodnim zloupotrebama službenog položaja, zahvaljujući kojima je firma “C Vračar” 2010. godine protivzakonito i bez ikakve naknade dobila pravo svojine nad katastarskom parcelom 2285 KO Tivat, površine 1594 kvadrata. Opština Tivat volšebno je ostala bez te imovine koja se na nju vodila još od početka šezdesetih godina prošlog vijeka kada je ekspropiisana oprivatnim vlasnicima. Iz lokalne kase je 2013, tri godine nakon što se na tu zemlju upisao “C Vračar”, bivšim vlasnicima isplaćena nadoknada za ekspropijaciju.

Iz SDT nije odgovoreno da li su se interesovali da iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru, preuzmu postupak koji je po krivičnoj prijavi TAA protiv Kankaraša iz maja prošle godine, rezultirao pokretanjem izviđaja zbog sumnje da je bivši gradonačelnik navodno zloupotrebio službeni položaj na štetu Opštine, i Porto Montenegru nezakonito za preko milion eura, umanjio obračun komunalija za objekat koji je kasnije postao hotel “Regent”. Nije odgovoreno ni na pitanje da li je SDT po službenoj dužnosti preduzimalo radnje na utvrđivanju eventualnih zloupotreba službenog položaja u slučaju javno-privatnog partnerstva između Opštine Tivat i d.o.o “Građevinar” prilikom izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa na Trgu Magnolija, kojom prilikom je Opština firmi “Građevinar” pristala da isplati oko 2 miliona eura na ime naknadnih i nepredviđenih radova u tom kompleksu.

Najčitanije