16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Igloi na Orjenu i edukativna šetnja kroz Bjelske Kruševice

Iglo na Orjenu
Iglo na Orjenu

Školica zimskog guštanja“, u realizaciji Planinarskog kluba „Subra“, nastavlja se u subotu, 23. januara, i to aktivnostima na gradnji igloa.

Kako organizatori poručuju, pravljenje igloa već čitav niz godina uspješno izvode u okviru zimske planinarske škole, ali će ovo biti prvi put da ovu drevnu tehniku i vještinu prezentiraju širem krugu.

Direktor opštinske Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Željko Starčević, ističe da će zainteresovani naučiti kako odabrati odgovarajuće mjesto, odrediti polje za vađenje blokova za zidanje, čime ih rezati u pravilne komade i tehniku njihovog slaganja kako bi formirali postepeno kuplasti svod igloa.

Iglo je, kao posebna vrsta sniježnog objekta, nekada poznata i masovno korištena samo na dalekom sjeveru, među Eskimima, vremenom je postala popularna kao obrazovno-zabavni sadržaj u svim krajevima svijeta sa hladnom klimom, a Orjen u ovo doba godine to svakako jeste.

Okupljanje je planirano za subotu u 9 sati na parkingu motela „Borići“ (20 min vožnje od kružnog toka u Meljinama), odakle se organizovano stiže u jednosatnom hodu do planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m). Nakon odmora i uvodne priče o iglou i načinu njegove gradnje, oko 11 će se početi sa praktičnim radom na izradi igloa u okolini doma.

Aktivnost je predviđena za sve uzraste, od djece do „prekaljenih avanturista“ i besplatna je. Organizatori napominju da se valja prikladno obući za sniježne uslove, imati više pari rukavica, ruksak i rezervnu robu. Snijeg neće predstavljati problem, budući da se ozbiljniji bijeli pokrivač zadržao tek od prevoja Vratlo, u poslednjih par minuta pristupa planinarskom domu.

Bjelske kruševice
Bjelske kruševice

 Edukativna šetnja kroz Bjelske Kruševice

Edukativnom šetnjom „Zanimljivosti Bjelskih Kruševica“ u nedelju, 24. januara, nastavlja se realizacija aktivnosti iz programa „Podigni glavu, otkrij Orjen“.

Organizator ovog događaja je hercegnovski ogranak udruženja Eko Boka, a koordinator programa opštinska Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Okupljanje učesnika zakazano je za 10 sati na parkingu kod trajekta u Kamenarima, odakle tura počinje. Povratak je planiran u 14 sati.

Pogled na zaliv
Pogled na zaliv

Bjelske Kruševice su selo smješteno u zaleđu Bijele, na padini brda čiji brid dijeli hercegnovski – južni, od kotorskog – sjevernog dijela. U selu su prisutne sve prirodne odlike Mediterana i bogato je ostacima prošlosti. O Bjelskim Kruševicama postoje mnoge legende, ali i istorijske činjenice – poput toga da je jedini papa iz Boke Kotorske porijeklom upravo iz ovog sela. Sve o tome će učesnici moći da čuju tokom nedeljne šetnje.

Za više informacija možete se obratiti Oliveri Doklestić iz Eko Boke, na broj telefona 069 342 370.

Najčitanije