17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Vikend u zaleđu bogat sadržajima, slijedi prezentacija starih puteva

Proteklog vikenda u hercegnovskom zaleđu organizovana su dva događaja, u subotu gradnja igloa na Orjenu, a u nedjelju je organizovana edukativna tura do Bjelskih Kruševica.

U subotu se u planinarskom domu „Za Vratlom“ (1160 m) okupilo 60 ljudi, planinara, izletnika, roditelja sa djecom. Program je bio posvećen učenju tehnike gradnje igloa. U prijepodnevnim satima, kada je počela školica na otvorenom i temperatura koja se još uvijek držala na minus 11 je upravo odgovarala zadatoj polarnoj temi. To nikome nije naročito smetalo, pa je ubrzo na livadi pokrivenoj snijegom počeo da niče objekat od zaleđenih sniježnih kocki, a uz pomoć mnoštva složnih ruku je završen u ranim popodnevnim satima. Razlika u temperaturi je odmah bila evidentna, jer, ma kako to na prvi pogled zvučalo čudno, iglo ima zahvaljujući sniježnim zidovima odlične termoizolacione osobine, te se u njemu temperatura penje dosta iznad nule. Gradnja igloa, kao i ostali, prethodno organizovani događaji, je pokazala da se proporcionalno uloženom trudu u osmišljavanju ponude ,povećava i posjeta zaleđu, te da je to put kojim se bez nekih velikih ulaganja mogu postići vidni pomaci u otkrivanju Orjena.

U nedjelju je organizovana edukativna tura do Bjelskih Kruševica. Starim, već skoro zaboravljenim stazama, grupa od 17 učesnika, stigla je od Kamenara, obišavši pri tome sve zanimljivosti toga kraja, od mjesta gdje se vadi poznati đurićki kamen, preko Vukovog mosta – graditeljskog djela s početka 20-og vijeka, pa sve do crkvi Sv. Arhangel Mihailo i Sv. Tekla. Sa platoa ispred Sv. Tekle okupljeni su uživali u jednom od najboljih vidikovaca na Tivatski zaliv. Grupa je obišla i samo selo, upoznavši se sa tradicionalnom arhitekturom ovog podnevlja, ali obišavši i još uvijek nedovoljno poznate razvaline iz turskog razdoblja uprave. Nezaobilazna tema je bio i rimski papa, Siksto V (papa „pereti“), navodno porijeklom upravo sa Bjelskih Kruševica. Nakon svega, jedinstven zaključak učesnika edukativne šetnje je bio da Bjelske Kruševice očito imaju šta da ponude za organizaciju izleta ovakve vrste, pa bi trebalo više poraditi da se na taj način postepeno uključe u turističke tokove.

Organizator „Gradnje igloa“ bio je planinarski klub „Subra“ a „Edukativne šetnje kroz Bjelske Kruševice“ „Eko Boka“. Oba događaja su dio zajedničkog programa „Podigni glavu, otkij Orjen“, koji se realizuje pod koordinacijom Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Austrougarski pješački i kolski putevi hercegnovskog zaleđa“

Naredna aktivnost na popularizaciji zaleđa Agencija za razvoj i zaštitu Orjena će imati već sutra, u utorak, u MZ Herceg Novi (kod Sat kule), sa početkom u 18 sati, za kada je planirana tema Austrougarski pješački i kolski putevi hercegnovskog zaleđa“, kao uvodna prezantacija iz edukativno-promotivnog ciklusa „Upoznaj bokeško zaleđe“. Za ovu priliku je predviđeno upoznavanje građana sa istorijskim, kulturnim, ali i privrednim značajem očuvanja ovog dijela graditeljskog nasljeđa.

 

 

Najčitanije