16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bar – otvoren Centar za vanredne situacije za cijelo primorije

Bar -foto Boka News M.Marušić
Bar -foto Boka News M.Marušić

Nakon Podgorice i Bijelog Polja i Bar je dobio Centar za vanredne situacije, odnosno operativno-komunikacioni punkt koji je građanima, za bilo koju vrstu pomoći na raspolaganju 24 sata. Dovoljno je pozvati na broj telefona 112.

Operativno-komunikacioni centar Direktorata za vanredne situacije u Baru primaće pozive za pomoć sa cijelog Primorja, odnosno kompletne južne regije Crne Gore, na jedinstveni evropski broj 112, koji je uveden odlukom Savjeta EU u julu 1991. godine. Time je znatno bolje osigurana bezbjednost građana, ali i svih turista koji dođu u Bar ili neki drugi primorski grad.

“Naš Centar biće dostupan građanima bez obzira u kakvim se okolnostima nađu i da li im je potrebna hitna medicinska pomoć, pomoć Službe zaštite ili policije. Građani, a posebno turisti koji dođu u našu zemlju ne mogu znati brojeve telefona svih važnih službi koje im mogu zatrebati. Pozivom na 112 skratiće proceduru i obezbjediti dobijanje pomoći u što kraćem roku”, ističe mr Danilo Miljević, šef Operativno-komunikacionog centra u Baru.

To je veliki napredak i za funkcionisanje Područne jedinice Direktorata za vanredne situacije u Baru.

“Mi smo kao Služba Direktorata za vanredne sutuacije angažovani na zaštiti i spašavanju stanovništva i svih materijalnih stvari u elementarnim nepogodama i drugim nepredviđenim okolnostima, što znači da moramo biti spremni za najzahtjevnije izazove. Centar u kojem će biti razmjenjivane sve bitne informacije biće nam značajna podrška, posebno u turističkoj sezoni, kada je broj građana Bara udvostručen i kada je povećan rizik od raznih opasnosti”, kazala nam je mr Pera Pavlica Dragišić, načelnica Direktorata za vanredne situacije PJ Bar.

Ona ističe da će Centar primati pozive i u redovnim i u vanrednim situacijama, i da građani ili turisti mogu pozvati za bilo koji svoj individualni problem, ali u vanrednim situacijama (u slučaju odrona ili klizišta, saobraćajnog udesa, poplava, požara ili ukoliko se neko zagubi ili zaluta itd…)

centar-za-vanredne-situacije
centar-za-vanredne-situacije

“Prilikom vanredne situacije 2012. godine imali smo puno problema, koji se, nadam se, više neće ponoviti”, kaže mr Pera Pavlica Dragišić.

Građani se za pomoć na broj telefona 112, mogu obratiti svih 24 sata, 365 dana u godini. Zaposleni u barskom Operativno-komunikacionom centru osposobljeni su za brzo reagovanje, a govore, uz crnogorski i engleski, ruski i albanski jezik.

Najčitanije