23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

MDO izvadio iz mora avionske bombe kod Karatoča

Novoformirana NVO „Crnogorska organizacija za razminiranje” (Montenegrian demining organization -MDO) obavila je u petak svoju prvu veću akciju – vađenje sa dna mora u Herceg Novom, dvije stare avionske bombe.

Riječ je o tzv.probojnim avio-bombama njemačke proizvodnje, svaka težine 125 kilograma, a koje su se na dnu mora u blizini hridi Karatoč na prilazima gradskoj luci Škver u Herceg Novom, nalazile preko 70 godina. Na postojanje tih bombi u relativno plitkom moru u blizini novske gradske luke, građani su do sada više puta bezupsješno upozoravali nadležne, a državna javna ustanova RCUD iz Bijele koja se iz budžeta finansira upravo za sprovođenje ovakvih poslova, nije našla za shodno da tokom 15 godina svog postojanja, ukloni ta neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) što su se nalazila na udaljenosti od samo 50-tak metara od gradske luke Škver. Inače, svaka od uklonjenih bombi ima punjenje od 60 kilograma visokorazornog eksploziva.

“Akcija na Karatoču izvedena je prijavi gradjana, koji su u nekoliko navrata prijavljivali NUS na ovoj lokaciji državnim institucijama. Uklanjanje prijavljenog NUS-a su izveli podvodni demineri, uz podršku logističara. Postoji sumnja da se na istoj lokaciji nalazi jos NUS-a. U narednom periodu planiramo da izvrđimo izvidjanje i da ih, ako se NUS tu nalaze, lociramo ih i identifikujemo, kako bi smo ih u nekoj sljedećoj akciji ukonili.”- rekli su aktivisti NVO “Crnogorska organizacija za deminiranje”.

Inače, potrebna sredstva za sprovođenje akcije na Karatoču što je 15 godina nije preduzeo iz državne kase plaćani RCUD, opremu i ljudstvo obezbjedili su kompanija “Big Blue Montenegro” iz Herceg Novog i restoran “Ribarsko selo” sa Žanjica. Mjesto izvođenja akcije tokom vašenja avio-bombi obezbjeđivala je policija, a bombe su preuzeli i dalje na lokalitet gdje će one biti kontrlisano uništene, transportovali pripadnici Tima za NUS Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Iz NVO “Crnogorska organizacija za deminiranje” je saopšteno da je jedan od glavnih ciljeva te neprofitne organizacije da “poveže drzavne institucije, privatne kompanije, stručne ljude, domaće i strane investitore i međunarodne fondove, kako bi se obezbijedila neophodna sredstava i znanje za sistemsko i trajno rjesavanje problema NUS-a i ostalog opasnog otpada na kopnu i vodi.”

“U tom cilju, već smo razvili saradnju sa privatnim kompanijama u Crnoj Gori koje se bave poslovim razminiranja i uklanjanja otpada, privatnim kompanijama koje su voljne da finansiraju naše projekte, pojedincima i sportskim klubovima koji su voljni da daju doprinos našim akcijama, kako znanjem, tako i ljudstvom i opremom. Takođe, na dobrom smo putu da ostvarimo saradnju sa međunarodnim fondovima koji finansiraju ove aktivnosti.”- saopštili su iz te NVO.

Najčitanije