16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Đenovići – Dan sjećanja na pobunjene mornare u Boki 1918.

Polaganjem vijenaca u more i na spomen pločama u Đenovićima, u organizaciji Bokeljske mornarice, podružnica Herceg – Novi, danas je tradicionalno obilježen Dana sjećanja na poginule u “Pobuni mornara u Boki 1918.“

Vijenac u more položila je ambasadorica Poljske u Crnoj Gori Irena Tatarzyńska, vijenac na spomen ploči predsjednica opštine Herceg-Novi, Nataša Aćimović, te ispred hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, na kuću Vrankovića, Dejan Verigo.

Pozdravljajući okupljene građane i zvanice ambasadorka Tatarzyńska iskazala je zahvalnost na pozivu u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve 1.februara 1918. godine. Ona je podsjetila da su u snagama Austro-Ugarske među brojnim nacijama u pobuni mornara učestvovali i Poljaci.

„Današnja svečanost je Dan sjećanja na žrtve pobune 7000 mornara na brodovima, predstavnika mnogih zarobljenih naroda u Boki Kotorskoj. Danas su ti narodi povratili svoju nezavisnost i oblikuju svoju budućnost svojom voljom. Ne zaboravljamo žrtve i odajemo počast svima onima koji su izgubili život tokom tih dešavanja“ – kazala je Tatarzyńska.

U obilježavanju pobune mornara, učestvovali su odred Bokeljske mornarice podružnica Herceg-Novi, Tivat i Kotor i Mjesna muzika Đenovići.

U ime organizatora prisutne je pozdravio predsjednik Bokeljske mornarice, podružnica Herceg – Novi, dr Miroslav Marić a u ime domaćina predsjednik MZ „Đenovići“ Mirko Mustur.

Dan sjećanja na pobunjene mornare u Boki 1918.
Dan sjećanja na pobunjene mornare u Boki 1918.

Pobuna mornara 1918.

Ohrabreni  Velikom oktobarskom revolucijom, ustajući protiv osvajačkog rata koji vode Nemačka i Austrija protiv Slovena, buneći se protiv nepodnošljivih uslova života na ratnim brodovima i surove discipline, tačno u podne 1. februara 1918. godine dizanjem crvene zastave na krstašu “Sankt Georg” započela je Pobuna mornara u Boki Kotorskoj.

Pobunom je ukupno bilo obuhvaćeno oko 6.000. ljudi. Po dolasku ratnih brodova, razarača i torpiljarki iz luke Pula, pobuna je poslije tri dana ugušena.

Ukupno 250 mornara upućeno je na redovni sudski postupak, a 43 na prijeki sud. U zatvoru je umrlo deset mornara. U  toku pobune poginulo ih je dvoje.

Četvorica mornara osuđena su  na smrt strijeljanjem: Franc Raš, mornarički vodnik iz Češke, Anton Grabar, mornar iz Poreča u Istri, Jerko Šižgoric, artiljerac iz Žirja kod Šibenika, i Mate Brničević, artiljerac iz Jasenice u Poljicama kraj Splita.

Strijeljani su u Škaljarima, Kotor, 11. februara 1918. godine

Najčitanije