13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

„Orascom“ otvoren za mogućnost da izgradi novi objekat Osnovne škole u Krtolima

Radovići panorama - Foto Anton Marković
Radovići panorama – Foto Anton Marković

Problem dotrajale i neuslovne montažne zgrade u kojoj već više od 30 godina funkcioniše Osnovna škola „Branko Brinić“ iz Radovića kod Tivta, mogao bi biti prevaziđen na način da kompanija „Luštica Development“ izgradi sasvim novu modernu zgradu za potrebe te obrazovne ustanove.

Naime, projekat novog turističkog naselja Luštica bay koji ta kompanija postupno realizuje na skoro 7 miliona kvadrata netaknute obale zaliva Trašte u Krtolima kod Tivta, podrazumijeva da pored vila, apartmana, hotela, golf-terena i marina, ima i sve objekte neophodne za njegovo funkcionisanje tokom 365 dana.

„Među tim sadržajima su različiti servisi poput službi sigurnosti i obezbjeđenja, medicinske ali i obrazovne ustanove. Naš Master plan predviđa obrazovne ustanove u okviru gornjeg seoskog područja Luštice, odnosno oblasti pored postojećeg naselja Radovići.”- rekli su iz menadžmenta “Luštice Development” ističući da su otvoreni za obje opcije, odnosno da Luštica Bay dobije i međunarodnu i domaću školu.

„Jedna opcija ne isključuje drugu, i naš fokus je na obje opcije. Veoma smo zainteresovani da imamo domaću školu u Luštica Bay-u. Ukoliko postoji način da se postojeća OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima može dograditi ili premjestiti u okviru našeg kompleksa, mi ćemo svakako biti otvoreni za to. Naš plan je trenutno usmjeren na mogućnost da OŠ „Branko Brinić“ iz Radovića, bude škola koja će postati dio Luštica Bay projekta.“- rekli su u poslovodstvu kompanije čiji je većinski vlasnik sa 90 odsto akcija, egipatsko-švajcarski konzorcijum „Orascom“.

Oni su dodali da su spremni da u tom pravcu, pokrenu pregovore sa Vladom Crne Gore, i nadležnim ministarstvim, ali da u ovom trenutku ne mogu procoijeniti koliko bi koštala gradnja nove školske zgrade za djecu sa područja Krtola i njihove vršnjake koji će živjeti u Luštica Bay-u, osim da će to biti „značajna investicija“.

Inače, montažna zgrada OŠ „Branko Brinić“ podignuta nakon zemljotresa 1979., je u lošem stanju, sa krovom koji prokišnjava i dotrajalim elektro-instalacijama, a Ministarstvo prosvjete do sada nije pokazivalo veće interesovanje da uloži nekoliko desetina hiljada eura na koliko je procijenjeno da će koštati samo najosnovnija sanacija tog objekta.

Najčitanije