16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Lipci – odali poštu strijeljanima

Jovo Beećir - Lipci
Jovo Beećir – Lipci

Članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kotor i Herceg-Novi danas su na spomen obilježju u Lipcima, položili cvijeće i odali poštu devetorici hrabrih pripadnika partizanskih jedinica Primorskog i Orjenskog bataljona, koji su strijeljani 1943.godine.

Predsjednik Jovo Bećir podsjetio je na ovaj tužni događaj.

„Mi koji baštinimo slavnu tradiciju NOB-a i antifašizma, dužni smo bili posjetiti ovo mjesto kako bi se u ime poslije ratnih generacija podsjetili što se zapravo ovdje zbilo prije 73 godinu. Može se slobodno reći da od samog početka 13-julskog ustanka Italijanske fašističke jedinice u Boki Kotorskoj nikada nijesu imale mira, zahvaljujući pernametnom djelovanju pripadnika NOP-a, koji su zbog snage neprijatelja, njegovoj surovosti, uglavnom djelovali u ilegali.

Italijanske okupatorske vlasti riješene da na svaki način uspostave red i mir u svojoj novoj provinciji ( „provincia di cattaro“), u Kotoru su početkom februara 1943.godine, organizovali suđenje velikom broju istaknutnih pripadnika NOP-a.     Bili su to borci slavnog Orjenskog bataljona i nekoliko pripadnika Primorskog bataljona, koji su se poslije snažnog pritiska nadmoćnijeg neprijatelja, ilegalno vratili na svoj teren. Zahvaljujući obilatoj pomoći koju su italijanske fašistčke vlasti imali od strane nacionalista i četnika, bili su otkriveni, a potom zatočeni u Kotorskom zatvoru.

Italijanski prijeki sud za Dalmaciju, iz Zadra ovaj put je zasjedao u Kotoru. Na smrt je osudio 58 zatvorenika a njih 30 na dugogodišnju robiju.

Jovo Bećir
Jovo Bećir

Prema presudi, izrečenoj 8 januara 1943 godine, 11 februara ovdje u Lipcima strijeljani su: braća Savo i Vuko Bećir, pripadnici Grbaljske čete primorskog bataljona i istaknuti „orjenci“: Obrad Dabović, Pasko Dabović, Dušan Samardžić, Lazar Samardžić, Marko Popivoda, Simo Sijerković i Nikola Šabanović“ – kazao je između ostalog predsjednik Bećir.

Najčitanije