25 C
Kotor

Slušaj online radio

Krtoljani zovu sve odgovorne da polože račune građanima

Sa krpljenja jedne od havarija na problematicnom vodovodu za Krtole
Sa krpljenja jedne od havarija na problematicnom vodovodu za Krtole

Mjesna zajednica Krtoli zakazala je za subotu zbor građana tog dijela opštine Tivat zbog dva ključna problema sa kojima će se stanovništvo Krtola suočiti u narednom peridou – nedostatak plažnog prostora i nesigurno vodosnabdijevanje.

Naime, Krtoljani su došli u posjed ugovora o zakupu morskog dobra koji je JP „Morsko dobro“ iz Budve 2012. sklopilo sa katarskim državnim investicionim fondom Qatari Diar, za uvalu Pržna i čuvenu plažu „Plavi horizont“. Po tom ugovoru, zakupac Qatari Diar, može da svima koji nisu gosti njihovog turističkog kompleksa koji oni namjeravaju graditi u zaleđu plaže, zabrani pristup na „minimum 70 odsto površine“ jedne od najljepših plaža na Crnogorskom primorju. To mještani Krtola od kojih mnogi žive od turizma izdajući apartmane gostima što u ovaj kraj dolaze prvenstveno zbog kupanja na Plavom horizontu, doživljavaju kao atak na svoju egzistenciju.

Stoga su na Zbor građana koji će se održati u subotu poslijepodne u Domu kulture u Radovićima, pozvali predstazvnike „Morskog dobra“, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Qatari Diara i Opštine Tivat, kao i predstavnike svih političkih partija u Tivtu.

Sa krpljenja jedne od havarija na problematicnom vodovodu za Krtole
Sa krpljenja jedne od havarija na problematicnom vodovodu za Krtole

Na dnevnom redu je i pitanje vodosnabdijevanja zbog činjenice da još nije počela obećana gradnja novog vodovoda na potezu od kotorske raskrsnice do Solila preko kojeg se Krtoli i dobar dio Luštice snabdijevaju vodom. Postojeći cjevovod dug oko 2 kilometra, napravljen je prije samo pet godina i to toliko nekvalitetno da su do sada na njemu zabilježene čak 52 velike havarije sa pucanjem cijevi, a što je dovodilo do ogromnih problema u vodosnadijevanju Krtola. Odlazeći gradonačelnik Tivta Ivan Novosel (DPS) do sada nije odgovorio na brojne prozivke građana i opozicije, ko je kriv što je skupi vodovod napravljen prije samo pet godina urađen toliko nekvalitetnmo da Oština sada mora praviti potpuno novi, vrijedan preko 700 hiljada eura.

Opštinari su obećali da će gradnja novog vodovoda početi najkasnije krajem januara kako bi on bio završen do početka glavne ljetnje turističke sezone, ali se to još nije desilo jer im je tender „oborila“ žalba jedne od firmi-učesnica.

Izvor:S. L.

Najčitanije