24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Saglasnost za spomen ploču Svetog Leopolda, u planu još četiri spomen obilježja

Herceg - Novi
Herceg – Novi

Opština Herceg Novi dobila je od Ministarstva kulture saglasnost na Predlog oduke o postavljanju spomen-ploče Sv. Leopoldu Mandiću.

Iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu istakli su da je Odluka proslijeđena skupštinskoj službi i, nakon završetka procedure, naćiće se pred odbornicima lokalnog parlamenta. Usvajanjem ove odluke u Skupštini opštine Herceg Novi biće ispunjeni zakonski uslovi da se na rodnu kuću Sv. Leopolda na Škveru u najkraćem mogućem roku postavi spomen ploča.

Leopold Bogdan Mandić
Leopold Bogdan Mandić

Takođe, Opština je primila rješenje Vlade Crne Gore, kojim se daje saglasnost za podizanje spomen-obilježja Radovanu Ogurliću, prije isteka roka koji za to predviđa Zakon o spomen obilježjima (20 godina od smrti zaslužnog građanina). Time su se stekli uslovi da plan za postavljanje ove spomen-ploče uđe u Predlog postavljanja spomen obilježja za 2016. godinu. Taj plan je Opština Herceg Novi proslijedila Komisiji za spomen obilježja Ministarstva kulture, od koje se sada čeka saglasnost.

Planom je predviđeno da na Karači bude postavljena spomen ploča sa natpisom: „Radovan Rade Ogurlić, 1922-2007, Cijeli sam život posvetio hercegnovskoj košarci”.

“Ovim Herceg Novi želi da oda počast i sačuva sjećanje na osnivača košarkaškog kluba “Primorje”, jednog od pokretača ženske košarke u Crnoj Gori, dugogodišnjeg trenera koji je zaslužan za uređenje košarkaškog terena na Karači i čovjeka koji je svojim snažnim sportskim duhom i energijom uspješno okupljao oko sporta novsku omladinu”, stoji u obrazloženju Sekretarijata za društvene djelatnosti i lokalnu upravu.

Predlogom plana postavljanja spomen obilježja za ovu godinu, obuhvaćeno je i podizanje spomenika popu Savu Nakićenoviću i spomen-bista kapetanu Špiru Daniloviću i admiralu Marku Vojnoviću. Na ovaj način Opština Herceg Novi želi da sačuva uspomene na istaknute ličnosti, njeguje ljudske ideale i kulturno –istorijske tradicije.

Pop Savo Nakićenović bio je paroh Sasovićki, omiljen u narodu, učitelj, naučnik čiji je rad iz oblasti etnologije značajan za Boku i Crnu Goru. Prema predlogu Opštine Herceg Novi, u njegovu čast u Kutima bi bilo podignuto kameno guvno sa bronzanom bistom i pločom na postamentu na kojoj bi pisalo: “Protojerej Savo Nakićenović, 1882-1926.g, istoričar i etnograf, nosilac ordena Sv. Save”.

Jedna od ličnosti od istorijskog značaja, za koju je Opština Herceg Novi takođe predložila spomen obilježje, je i kapetan Špiro Danilović, jedan od najznamenitijih Bokelja i pomorskih kapetana 19. vijeka i prvi pravoslavni gradonačelnik Herceg Novog, u vrijeme kada je grad pripadao Austro-ugarskoj imperiji. Planirano je da u Đenovićima bude postavljena bista na kojoj bi pisalo: “Kapetan Špiro Danilović, Gradonačelnik Herceg Novog 1862 -1865”.

Inicijativu za postavljanje biste admiralu Marku Vojnoviću, u ulici koja nosi njegovo ime, Opštini su uputili nevladina organizacija Matica Boke Herceg Novi i Slovenska alijansa.

“Rođeni Novljanin Marko Vojnović bio je admiral ruske flote i uspješan zapovjednik u najvećim pomorskim bitkama rusko-turskog rata u 18. vijeku, čiji napori su imali nedvosmislen uticaj kroz brojna spoljnopolitička prelamanja na dalji tok istorije Crne Gore i osvajanje njene nezavisnosti”, stoji u obrazloženju.

Najčitanije